Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Obligațiuni pe termen lung în cadrul NextGenerationEU în valoare de 50 de miliarde de euro

Comisia Europeană a transmis marți, 14 decembrie 2021, planurile de emisiune destinate acoperirii nevoilor de finanțare din cadrul NextGenerationEU pentru prima jumătate a anului 2022.

Planul prevede emiterea de obligațiuni ale UE pe termen lung în valoare de 50 de miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2022, la care se vor adăuga titluri de creanță ale UE pe termen scurt. Pe această bază, Comisia va fi în continuare în măsură să acopere toate plățile datorate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și al tuturor celorlalte programe din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU pentru perioada respectivă.

Începând din iunie 2021, Comisia a colectat 71 de miliarde euro pentru NextGenerationEU prin intermediul obligațiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde euro prin intermediul primei emisiuni de obligațiuni verzi NextGenerationEU. Comisia Europeană a plătit 54,15 miliarde euro țărilor UE cu titlu de prefinanțare în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și peste 6 miliarde euro altor programe ale UE care beneficiază, de asemenea, de finanțare din partea NextGenerationEU. Au fost astfel onorate integral toate cererile de plată din 2021.

În 2022, conform comunicatului, Comisia intenționează să emită atât obligațiuni verzi convenționale, cât și obligațiuni verzi NextGenerationEU, atât prin sindicalizări, cât și prin licitații. Titlurile de creanță ale UE pe termen scurt („EU-Bills”) vor fi în continuare emise exclusiv prin intermediul licitațiilor.

Comisia va dezvolta în continuare utilizarea licitațiilor ca format de emisiune. Raportul exact dintre licitații și sindicalizări va depinde de condițiile pieței și de nevoile exacte de finanțare ale Comisiei.

De asemenea, Comisia va fi în continuare prezentă pe piață în contextul celorlalte programe ale sale de finanțare (Mecanismul european de stabilizare financiară, SURE și asistența macrofinanciară), cu un volum estimat de finanțare în perioada ianuarie-iunie 2022 de aproximativ 5,5 miliarde euro, se arată în comunicat.

Comisia își va anunța în iunie 2022 planurile de emisiune pentru a doua jumătate a anului.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 145