Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană analizează prelungirea Cadrului Temporar al ajutorului de stat până la 30 iunie 2022

Astăzi, 30 septembrie 2021, Comisia Europeană a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere privind prelungirea până la 30 iunie 2022 a cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, stabilind în același timp calea spre eliminarea progresivă a sprijinului pentru criză în lumina redresării continue a economiei europene. În acest context, pentru a accelera și mai mult redresarea, propunerea ajustează, de asemenea, domeniul de aplicare al cadrului temporar, permițând investiții orientate spre viitor și măsuri de sprijin pentru solvabilitate pe o durată limitată de timp.

Comisia a adoptat inițial cadrul temporar la 19 martie 2020. Până în prezent, CE a luat peste 650 de decizii în toate statele membre, inclusiv pe baza cadrului temporar, pentru a permite sprijinul necesar și proporțional în valoare de peste 3 trilioane euro să ajungă la companiile afectate de focarul de COVID-19.

După cum s-a anunțat deja la ultima extindere a cadrului temporar din ianuarie 2021, Comisia decide acum asupra viitorului cadrului existent, având în vedere evoluțiile economice, păstrând în același timp condiții de concurență echitabile pe piața unică. În special, conform previziunilor economice din vara anului 2021, se estimează că PIB-ul va crește cu 4,8% în 2021 și 4,5% în 2022 atât în ​​UE, cât și în zona euro. Propunerea ia în considerare, de asemenea, feedback-ul inițial primit de la statele membre în contextul unui sondaj lansat de Comisie la 1 iunie 2021.

Pe această bază, Comisia propune o prelungire limitată a măsurilor existente în cadrul cadrului temporar până la 30 iunie 2022, precum și o serie de ajustări specifice. În lumina redresării economice observate, prelungirea limitată propusă a cadrului temporar ar asigura că întreprinderile încă afectate de criză nu vor fi întrerupte brusc de sprijinul necesar, ci ar permite mai degrabă o eliminare coordonată a sprijinului. O astfel de eliminare treptată trebuie văzută și în lumina eterogenității recuperării între diferite sectoare din diferite state membre.

În plus, este propusă extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar pentru a sprijini și accelera redresarea economică în curs, menținând în același timp concurența efectivă, permițând statelor membre să acorde pentru o perioadă limitată după 30 iunie 2022:

  • Măsuri de sprijinire a investițiilor pentru o redresare durabilă, pentru a ajuta statele membre să soluționeze deficitul de investiții cauzat de criza de COVID-19. Măsurile ar trebui să includă măsuri de protecție pentru a evita denaturările nejustificate ale concurenței, cum ar fi faptul că acestea ar trebui să vizeze un grup larg de beneficiari și să aibă dimensiuni limitate; și
  • Măsuri de susținere a solvabilității pentru a stimula fondurile private și investițiile în întreprinderi, în special întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și mid-caps care se bazează de obicei pe împrumuturi bancare, fapt ce le poate face și mai îndatorate după criză. Aceste măsuri ar oferi acestor companii accesul la finanțarea de capitaluri proprii, prin intermediari privați, lucru care, dacă se dorește a fi realizat individual, este adesea dificil.

Statele membre sunt invitate să trimită feedback asupra proiectului de modificare transmis de Comisia Europeană.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 1789