Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE a adoptat un fond de 5 miliarde de euro care să vină în ajutorul statelor membre afectate de Brexit

Ieri, 28 septembrie 2021, Consiliul UE și-a dat aprobarea finală pentru un fond menit să ajute statele membre să gestioneze impactul negativ al Brexitului.

Fondul de cinci miliarde de euro (la prețurile din 2018) va sprijini regiunile, sectoarele și comunitățile cele mai afectate să acopere costurile suplimentare, să compenseze pierderile sau să contracareze alte efecte economice și sociale negative care rezultă în mod direct din retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Zvonko Černač, ministrul sloven responsabil cu dezvoltarea și politica europeană de coeziune, președinția Consiliului a susținut faptul că „adoptarea rapidă a rezervei înseamnă că fondurile atât de necesare vor fi puse în curând la dispoziția regiunilor și întreprinderilor europene cele mai afectate, în special a IMM-urilor și a lucrătorilor acestora. Obiectivul nostru este de a-i ajuta pe cei mai vulnerabili să traverseze o perioadă dificilă de adaptare la consecințele Brexitului. Acest lucru demonstrează solidaritatea tuturor statelor membre cu zonele cele mai afectate”.

Rezerva este un instrument special de urgență cu caracter excepțional.

Aceasta va sprijini întreprinderile publice și private care se confruntă cu perturbări ale fluxurilor comerciale, inclusiv cu noi costuri pentru controalele vamale și procedurile administrative. Având în vedere că retragerea Regatului Unit din UE a creat o situație fără precedent, statele membre vor avea flexibilitatea de a decide cu privire la cele mai bune măsuri care trebuie luate pentru a contracara diferitele consecințe negative.

În acest sens, instituirea fondului prevede o listă neexhaustivă de măsuri eligibile, care include sprijin pentru IMM-uri, comunitățile și organizațiile regionale și locale, inclusiv pescuitul costier la scară mică dependent de activitățile de pescuit în apele Regatului Unit, precum și măsuri de sprijinire a creării de locuri de muncă și a reintegrării pe piața muncii a cetățenilor UE care se întorc.

Rezerva va finanța măsurile introduse în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate înainte de expirarea perioadei de tranziție.

Alocare

Consiliul a decis să distribuie în avans, cu titlu provizoriu, toate resursele rezervei, care, în prețuri curente, se ridică la 5,4 miliarde EUR, ținând seama de impactul negativ al Brexitului asupra fiecărui stat membru. Metoda de calculare a alocării provizorii este determinată de trei factori principali.

Cea mai mare sumă, de 4,5 miliarde EUR, este împărțită în funcție de importanța comerțului cu Regatul Unit, 656 de milioane EUR sunt distribuite pe baza importanței pescuitului în zona economică exclusivă a Regatului Unit, iar 273 de milioane EUR sunt distribuite în funcție de importanța legăturilor de vecinătate pentru regiunile maritime frontaliere cu Regatul Unit.

În plus, pentru a permite statelor membre să acționeze rapid, suma de 4,3 miliarde EUR, care reprezintă de departe cea mai mare parte a resurselor, va fi pusă la dispoziție sub formă de prefinanțare în trei tranșe anuale – în 2021, 2022 și 2023. Resursele rămase vor fi puse la dispoziție în 2025, după o analiză a cheltuielilor aferente măsurilor eligibile din anii precedenți, care va lua în calcul, de asemenea, orice sume neutilizate.

În acest sens, România va primi 43.162.623 euro pentru tot ce înseamnă Comerț cu bunuri și servicii cu Marea Britanie.

Descarcă documentul aferent alocărilor provizorii pentru fiecare stat membru în prețuri curente

Etapele următoare

Aprobarea de ieri de către Consiliu a poziției Parlamentului European în primă lectură, care a fost votată în plen la 15 septembrie, reprezintă etapa legislativă finală și înseamnă că rezerva de ajustare la Brexit a fost adoptată. Regulamentul va intra în vigoare în ziua următoare publicării sale în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, în prima jumătate a lunii octombrie.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 76