Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul UE: Acord final pentru finanțarea pentru perioada 2021-2027 a partenerilor în curs de aderare

Marți, 7 septembrie 2021, statele membre au dat undă verde definitivă pentru asistență financiară pentru preaderare în valoare de aproape 14,2 miliarde de euro, pentru perioada 2021-2027, în favoarea Republicii Albania, a Bosniei și Herțegovinei, a Islandei, a Kosovoului, a Muntenegrului, a Republicii Macedonia de Nord, a Republicii Serbia și a Republicii Turcia.

Acest sprijin va ajuta beneficiarii să realizeze reforme în vederea viitoarei aderări la Uniune. Beneficiarii vor fi sprijiniți în realizarea reformelor politice, instituționale, juridice, administrative, sociale și economice necesare pentru a respecta valorile Uniunii și pentru a se alinia progresiv la normele, standardele, politicile și practicile Uniunii.

O abordare bazată pe performanțe și principiul distribuirii echitabile

Asistența acordată în cadrul IPA III va fi fondată atât pe o abordare bazată pe performanțe, cât și pe principiul distribuirii echitabile. Aceasta înseamnă că asistența va fi diferențiată în ceea ce privește domeniul de aplicare și intensitatea în funcție de performanțele beneficiarilor. Se va acorda o atenție deosebită eforturilor depuse în domeniile de reformă fundamentale (statul de drept și drepturile fundamentale, instituțiile democratice și reforma administrației publice, precum și dezvoltarea economică și competitivitatea). În același timp, se va aplica principiul distribuirii echitabile pentru a garanta că domeniul de aplicare și intensitatea finanțării iau în considerare nu numai performanțele beneficiarilor, ci și nevoile și capacitățile acestora, astfel încât să se evite un nivel disproporționat de scăzut al asistenței în comparație cu alți beneficiari, și pentru a asigura progresul tuturor beneficiarilor.

Condiționalitate

De asemenea, se prevede că domeniul de aplicare și intensitatea asistenței pot fi ajustate în cazul unui regres semnificativ sau al lipsei persistente de progrese din partea unui beneficiar în domeniile de reformă fundamentale. În astfel de cazuri, fondurile ar putea fi reduse proporțional și redirecționate, fără a compromite sprijinul pentru îmbunătățirea drepturilor fundamentale, a democrației și a statului de drept, inclusiv sprijinirea societății civile.

Priorități tematice

Asistența Uniunii, începând retroactiv de la 1 ianuarie 2021, va fi împărțită în funcție de prioritățile tematice și nu în pachete financiare pentru fiecare țară.

Etapele următoare

După ce Consiliul și-a exprimat sprijinul oficial, plenul Parlamentului European va trebui, de asemenea, să își finalizeze procesul de confirmare. Adoptarea regulamentului este prevăzută pentru luna septembrie.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Vizualizări: 142