Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană aprobă adoptarea propunerii pentru un instrument de împrumut pentru sectorul public

Comisia Europeană a anunțat ieri, 12 iulie 2021, aprobarea adoptării de către Consiliu a Regulamentului privind facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care completează Mecanismul pentru o tranziție justă, o parte esențială a Acordului verde european, asigurându-se că nimeni nu va rămâne în urmă în efortul UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Acest lucru permite statelor membre să-și finalizeze programele de sprijin economic și social în regiunile cele mai provocate de tranziția climatică. Adoptarea urmează acordului politic la care au ajuns colegislatorii în aprilie 2021 și marchează pasul final al procedurii legislative.

Acesta va oferi sprijin teritoriilor identificate în planurile de tranziție justă teritorială. În general, mecanismul este de așteptat să mobilizeze între 18 și 20 miliarde EUR de investiții publice în următorii 7 ani.

Facilitatea vizează în mod specific entitățile publice, creând condiții preferențiale de împrumut pentru proiecte care nu generează venituri suficiente pentru a fi viabile din punct de vedere financiar. Acesta constă dintr-o combinație de subvenții de la bugetul UE și împrumuturi acordate de BEI. Sprijinul pentru subvenții va fi adăugat la împrumutul BEI și va reduce povara financiară pentru beneficiari și va spori atractivitatea investițiilor în cauză. Sprijinul consultativ va fi acordat beneficiarilor prin intermediul centrului de consultanță înființat în cadrul InvestEU.

Primele cereri de propuneri în cadrul mecanismului ar trebui lansate în a doua jumătate a anului 2021.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 112