Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

6,1 miliarde euro pentru promovarea pescuitului durabil și protejarea comunităților de pescari

Parlamentul European a adoptat marți, 6 iulie 2021, Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) pentru 2021-2027.

Obiectivul instrumentului este de a sprijini economia albastră, a proteja biodiversitatea și a promova guvernanța internațională a oceanelor.

Noul Fond încurajează statele membre să investească în creșterea competitivă a sectoarelor pescuitului și acvaculturii și contribuie la dezvoltarea unei economii albastre durabile, a unor noi piețe și tehnologii. Protejarea și refacerea biodiversității se numără, de asemenea, printre prioritățile fondului.

Cel puțin 15 % din alocările naționale vor trebui direcționate pentru acțiuni de promovare a controlului pescuitului și a colectării de date și pentru combaterea pescuitului ilegal și nereglementat.

Măsuri specifice pentru pescuitul costier la scară mică și regiunile ultraperiferice

La cererea Parlamentului, statele membre vor trebui să țină cont de nevoile pescuitului costier la scară mică și să descrie care sunt planurile pe care le propun pentru dezvoltarea domeniului.

Constrângerile cu care se confruntă regiunile ultraperiferice sunt, de asemenea, abordate în noul fond, deoarece costurile suplimentare cu care se confruntă aceste regiuni din cauza amplasării lor la distanță vor continua să fie compensate.

Pentru atragerea tinerilor în comunitățile de pescuit, unde vârsta medie a lucrătorilor este de peste 50 de ani, noul FEPAM va putea finanța prima navă sau proprietatea parțială (de cel puțin 33 %) pentru pescarii cu vârsta sub 40 de ani și care au cel puțin cinci ani de experiență sau au dobândit o calificare echivalentă.

Alte aspecte importante:

  • pescarii care au fost nevoiți să înceteze temporar activitatea pentru a se putea alinia la unele dintre măsurile de conservare vor fi despăgubiți;
  • cei care se află în situația în care au fost nevoiți să dezmembreze sau să dezafecteze o navă, în cazul în care activitățile lor încetează definitiv, vor fi sprijiniți;
  • vor fi finanțate echipamentele necesare pentru respectarea obligațiilor de debarcare și a normelor UE privind controlul pescuitului, precum sunt dispozitivele de urmărire a navelor și dispozitivele electronice de raportare.

Acțiunile din cadrul FEPAM nu au scopul de duce la o creștere a capacității de pescuit, cu excepția situației în care rar rezulta, în mod direct, dintr-o creștere necesară a tonajului brut pentru îmbunătățirea siguranței, a condițiilor de muncă sau a eficienței energetice.

Ce urmează?

Regulamentul va fi aplicat retroactiv de la 1 ianuarie 2021.

Context

Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la noul FEPAM în decembrie 2020, pe baza propunerii publicate de Comisie în iunie 2018. Durata programului este aliniată la Cadrul financiar multianual (CFM). Bugetul anterior al FEPAM pentru perioada 2014-2020 s-a ridicat la 6.4 miliarde euro.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 164