Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noul Fond Social European Plus (FSE+) a intrat în vigoare!

Comisia Europeană a anunțat intrarea în vigoare la 1 iulie 2021 a Regulamentului Fondului social european Plus (FSE+), care va sprijini punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, proclamat în comun de Consiliu, Parlamentul European și Comisie ca fiind busola UE pentru a răspunde provocărilor sociale din Europa.

Context

Fondul Social European (FSE) a fost un bastion al sprijinului acordat cetățenilor din întreaga Uniune Europeană, investind în viitorul social al acestora de peste șase decenii. Noul Fond Social European Plus (FSE+) va deveni principalul instrument al UE pentru investițiile în oameni:

  • abordarea consecințelor socioeconomice ale pandemiei de COVID-19,
  • promovarea creșterii ridicate a ocupării forței de muncă,
  • construirea protecției sociale,
  • dezvoltarea unei forțe de muncă calificate și reziliente, pregătită pentru tranziția către o economie verde și digitală.

Prin sprijinirea acțiunilor în domeniile ocupării forței de muncă, educației și competențelor și incluziunii sociale, obiectivul FSE+ este de a sprijini persoanele, regiunile și statele membre să facă față unor provocări distincte - de la recuperarea după pandemia actuală până la îndeplinirea obiectivelor UE privind ocuparea forței de muncă, incluziunea socială, educația și clima. 

Pentru a permite utilizarea finanțării într-un mod cât mai eficient și coerent posibil, FSE+ a integrat în cadrul său:

  • fostul Fond Social European (FSE),
  • Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor (YEI),
  • Fondul pentru ajutor european pentru persoanele cele mai defavorizate (FEAD),
  • Programul UE pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI).

Bugetul total de care dispune instrumentul este de peste 99 de miliarde de euro (prețuri curente) pentru perioada 2021-2027.

FSE+ va investi în următoarele domenii prioritare:

  • Sprijinirea tinerilor care au fost afectați în mod deosebit de criza covid-19 - cu scopul de a ajuta tinerii să găsească o calificare, un loc de muncă de bună calitate și să își îmbunătățească educația și formarea.
  • Sprijinirea copiilor aflați în dificultate prin alocarea de resurse pentru acțiuni specifice de combatere a sărăciei în rândul copiilor, cât și sprijinirea celor mai vulnerabili care suferă în urma pierderilor locurilor de muncă și a reducerii de venituri, inclusiv prin furnizarea de alimente și ajutor material de bază celor mai defavorizați.
  • Recalificarea și perfecționarea oamenilor pentru tranziția către o economie verde și digitală.
  • Consolidarea capacităților partenerilor sociali și ale organizațiilor societății civile.
  • Cooperarea transnațională pentru promovarea inovării sociale în întreaga UE.
  • Sprijin direct pentru inovarea socială prin intermediul componentei „Ocuparea forței de muncă și inovare socială" (EaSI).

Cum va fi gestionat FSE+

Cea mai mare parte a finanțării din cadrul FSE+ (98,5 miliarde de euro) va fi alocată sub gestiunea partajată cu statele membre. Aceasta va însemna că autoritățile de management ale FSE+ din fiecare țară vor dedica banii proiectelor care sunt conduse de o serie de organizații publice și private, răspunzând astfel nevoilor specifice fiecărei țări și regiuni. 

Pe lângă componenta de gestiune partajată a fondului, Comisia Europeană va administra direct o parte mai mică (762 de milioane de euro) din bugetul FSE+ în cadrul componentei Ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI). Această parte a fondului va sprijini activitățile analitice, consolidarea capacităților și cooperarea transnațională/transfrontalieră pentru a consolida protecția socială și incluziunea socială, condițiile de muncă echitabile, accesul egal la piața muncii, antreprenoriatul social și mobilitatea forței de muncă.

Elena Buzilă,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 1480