Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a lansat Fondul European de Apărare: 23 de cereri de propuneri de 1,2 miliarde euro urmează să fie lansate!

Comisia Europeană a adoptat miercuri, 30 iunie 2021, un pachet de decizii în sprijinul competitivității și al capacității de inovare a industriei de apărare din UE.

Adoptarea primului program de lucru anual al Fondului european de apărare pregătește terenul pentru lansarea imediată a 23 de cereri de propuneri pentru o finanțare totală din partea UE de 1,2 miliarde EUR în sprijinul proiectelor colaborative de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării.

 În plus, în cadrul programului precursor al FEA, Programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, au fost selectate pentru finanțare 26 de noi proiecte cu un buget de peste 158 de milioane EUR. Mai mult, două proiecte majore de dezvoltare a capabilităților au primit astăzi un grant direct de 137 de milioane EUR în cadrul EDIDP.

Programul de lucru al FEA pe 2021: un nou nivel de ambiție

În primul an, FEA va cofinanța proiecte complexe și de mare anvergură, în valoare totală de 1,2 miliarde EUR. Pentru a finanța această implementare ambițioasă, bugetul FEA pentru 2021, în cuantum de 930 de milioane EUR, a fost suplimentat cu 290 de milioane EUR din bugetul FEA pe 2022. Acest lucru va permite lansarea unor proiecte ambițioase și la scară largă de dezvoltare a capabilităților, asigurând, în același timp, o acoperire tematică largă a altor subiecte promițătoare.

Având obiectivul de a reduce fragmentarea capabilităților de apărare ale UE, de a spori competitivitatea industriei de apărare a UE și interoperabilitatea produselor și tehnologiilor, programul de lucru al FEA pe 2021 va stimula și va sprijini o serie de proiecte la scară largă de dezvoltare a capabilităților și de standardizare.

În primul an, FEA va aloca aproximativ 700 de milioane EUR pentru pregătirea unor platforme și sisteme de apărare complexe și de mare anvergură, cum ar fi sistemele de luptă de nouă generație sau parcul de vehicule terestre, navele digitale și modulare și apărarea împotriva rachetelor balistice.

Aproximativ 100 de milioane EUR vor fi dedicate tehnologiilor critice, ceea ce va spori performanța și reziliența echipamentelor de apărare, cum ar fi inteligența artificială și cloud-ul pentru operațiuni militare, semiconductorii din domeniul componentelor de infraroșii și de radiofrecvență.

De asemenea, FEA va spori sinergiile cu alte politici și programe civile ale UE, în special în domeniul spațiului (aproximativ 50 de milioane EUR), al răspunsului medical (aproximativ 70 de milioane EUR) și al tehnologiei digitale și cibernetice (aproximativ 100 de milioane EUR). Scopul său este să faciliteze interacțiunile, să permită intrarea pe piață a unor noi actori și să reducă dependențele tehnologice.

Fondul va impulsiona inovarea prin alocarea a peste 120 de milioane EUR tehnologiilor disruptive și prin cereri deschise specifice pentru IMM-uri. El va stimula inovațiile revoluționare, în special în domeniul tehnologiilor cuantice, al fabricației aditive și al radarelor peste orizont (OTH), și va valorifica potențialul promițător al IMM-urilor și al întreprinderilor nou-înființate.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 150