Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 484,2 milioane euro în sprijinul regiunilor UE afectate de dezastre

Parlamentul European a anunțat marți, 18.05.2021, convenția de mobilizare a 397,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a ajuta 17 state membre și trei țări în curs de aderare să protejeze sănătatea publică în contextul COVID-19. Statele beneficiare sunt: Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Spania, Albania, Muntenegru și Serbia.

României îi este alocată suma de 13.926.870 de euro în cadrul bugetului general al Uniunii pentru exercițiul financiar 2021.

O sumă suplimentară de 86,7 milioane de euro va fi alocată Greciei și Franței în ceea ce privește dezastrele naturale cu care s-au confruntat ambele țări în al doilea semestru al anului 2020.

Într-o rezoluție adoptată marți, eurodeputații au subliniat că impactul tot mai mare al schimbărilor climatice și intensificarea dezastrelor naturale fac ca țările europene să devină din ce în ce mai vulnerabile. Aceștia au susținut că UE ar trebui să faciliteze și să accelereze obținerea de asistență prin intermediul FSUE pentru regiunile afectate de aceste dezastre.

Textul a accentuat dificultățile cu care se confruntă țările beneficiare în calcularea rapidă a costurilor pagubelor suferite în urma dezastrelor naturale.

PE a transmis Comisiei o serie de solicitări și propuneri:

  • să simplifice Fondului de solidaritate al UE pentru a se asigura că acesta poate răspunde schimbărilor climatice și dezastrelor naturale mai frecvente,
  • să exploreze modalități de reducere a obstacolelor birocratice,
  • îmbunătățirea gradului de pregătire și prevenire a riscurilor, Comisia trebuie „să consolideze cercetarea și educația” alături de statele membre pentru a răspunde la situații de criză,
  • să acopere din bugetul FSUE consolidarea rezilienței la schimbările climatice înainte de producerea dezastrelor,
  • să ofere sprijin tehnic și administrativ țărilor care primesc finanțare pentru a le ajuta să elaboreze strategii pe termen lung de reducere a impactului dezastrelor naturale regionale și al urgențelor de sănătate publică.

De asemenea, Parlamentul a solicitat UE să acorde o atenție deosebită teritoriilor sale ultraperiferice, insulelor și zonelor predispuse la o activitate seismică sau vulcanică intensă – părți ale Europei expuse în mod deosebit riscului de dezastre naturale.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 78