Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Finanțatorii - instituții bancare și nebancare - se pot înscrie în programele IMM Factor și IMM Leasing până pe 22 aprilie

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii a anunțat ieri, 13 aprilie 2021, faptul că instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, precum și sucursalele acestora din străinătate care desfășoară activități de finanțare a operațiunilor de factoring pe teritoriul României se pot înscrie în Programul IMM Factor.

Perioada de înscriere este cuprinsă intre 13 aprilie 2021 – 22 aprilie 2021, ora 24.00.

Finanțatorii sunt așteptați să solicite alocarea plafoanelor de garantare, în funcție de nivelul finanțărilor de tip factoring pe care estimează ca îl vor acorda în anul 2021, cu menționarea nivelului costurilor totale pe care le vor aplica finanțărilor acordate în cadrul programului, se arată în comunicat.

Pentru anul 2021, plafonul total al garanțiilor de stat care pot fi acordate în cadrul programului IMM Factor este de 1 miliard de lei, iar valoarea maximă a plafonului de garantare pentru un beneficiar este 5.000.000 lei pentru un beneficiar, iar valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat, este de maximum 750.000 lei.

Prin grant, sunt subvenționate 50% din valoarea dobânzilor pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanțării, iar costurile de garantare, comisionul de administrare și comisionul de risc, sunt suportate integral din bugetul de stat, pe întreaga durata de derulare a finanțării de tip factoring.

Programul IMM Leasing de echipamente și utilaje

FNGCIMM a transmis luni, 12 aprilie 2021, și faptul că operatorii de leasing financiar se pot înscrie în ediția 2021 a Programului IMM Leasing de echipamente și utilaje.

Perioada de înscriere este cuprinsă între 10 aprilie 2021 – 16 aprilie 2021, ora 24.00.

IMM Leasing de echipamente și utilaje are un plafon total al garanțiilor ce pot fi acordate în anul 2021 în valoare de 2 miliarde lei.

Prin Schema de Ajutor de minimis aferentă programului, Ministerul Finanțelor subvenționează dobânzile aferente finanțărilor de tip leasing financiar, în procent de până la 50%, pe o perioadă de 8 luni de la data acordării finanțării, iar comisionul de administrare si comisionul de risc sunt subvenționate integral pe toată durata derulării contractelor. Măsurile de susținere în cadrul acestui program sunt valabile pentru contractele  încheiate până la data de 31 decembrie 2021, cu posibilitatea prelungirii.

Sursa: FNGCIMM

Vizualizări: 151