Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană lansează consultare publică cu privire la lista proiectelor candidate de interes comun pentru electricitate și gaze

Săptămâna trecută, în data de 18 ianuarie 2021, Comisia Europeană a lansat o consultare de 12 săptămâni pentru a căuta puncte de vedere din partea publicului, a părților interesate și a autorităților publice cu privire la meritele proiectelor candidate la lista a cincea a Proiectelor Uniunii Europene de interes comun (PCI).

Consultarea solicită respondenților să își exprime opiniile cu privire la modul în care proiectele candidate în domeniul electricității și gazului contribuie la integrarea pieței, durabilitatea, securitatea aprovizionării și concurența din perspectiva politicii energetice a Uniunii Europene. Vor urma consultări similare pentru proiectele privind rețelele de petrol, rețele inteligente și rețele transfrontaliere de dioxid de carbon.

Pentru a primi statutul PCI, un proiect trebuie considerat esențial pentru finalizarea pieței interne a energiei europene și pentru atingerea obiectivelor politicii energetice a UE de energie accesibilă, sigură și durabilă pentru toți cetățenii. Proiectele selectate ca PCI pot beneficia automat de mai multe avantaje, inclusiv o acordare accelerată a permisului și un tratament de reglementare îmbunătățit. Proiectele reținute ca PCI sunt, de asemenea, eligibile pentru finanțare în cadrul Facilității pentru Conectarea Europei (CEF).

Regulamentul privind liniile directoare pentru infrastructura energetică transeuropeană (Regulamentul TEN-E) prevede că lista PCI-urilor este actualizată la fiecare doi ani. Prima listă la nivelul Uniunii a fost adoptată în octombrie 2013 și cea de-a patra listă actuală - în octombrie 2019. Comisia Europeană va adopta noua listă până la sfârșitul anului 2021.

Trimiterea unui răspuns pentru fiecare categorie de infrastructură necesită completarea chestionarului online pe linkurile date mai jos:

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA)

Vizualizări: 146