Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Parlamentul European: Este nevoie de un plan de acțiune clar pentru a ajuta turismul

Comitetul pentru transport și turism al Parlamentului îndeamnă Comisia să elaboreze un plan de acțiune european pentru a ajuta sectorul turistic să depășească criza.

Deputații au reiterat, într-o dezbatere cu comisarul de piață internă Thierry Breton susținută ieri, 21 aprilie, că sectorul turismului are nevoie de mai mult sprijin în criza COVID-19 în curs, prin măsuri specifice, finanțare, o coordonare crescută la nivelul UE. Cererea pentru un plan și o strategie de redresare specifică sectorului a fost ecologizată în întregul spectru politic.

Protejarea sectorului turistic

Comisarul Breton a recunoscut că turismul a fost primul sector lovit de coronavirus și este probabil cel mai lent să se recupereze din criză. „Trebuie să venim cu un răspuns puternic”, a explicat Breton. „Turismul este prioritatea noastră și încercăm să facem cât putem cu fondurile existente.”

Dincolo de asigurarea siguranței prin finanțare pe termen scurt, comisarul a spus că turismul ar trebui să beneficieze în mare măsură și de planurile de recuperare a crizei pe termen lung, care vor fi finanțate prin următorul buget pe termen lung al UE (2021-2027). El susține ideea unei linii bugetare dedicate „cu profunzimea și puterea de foc de care avem nevoie pentru ca sectorul să depășească această criză”.

De asemenea, comisarul a adăugat că obiectivul final este reformarea și reinventarea sectorului turistic și a propus organizarea unui Summit european pentru turism pentru turismul durabil în această toamnă.

Certitudine privind restricțiile de călătorie necesare înainte de vacanța de vară

Mai mulți europarlamentari au solicitat, de asemenea, mai multă certitudine cu privire la restricțiile de deplasare și circulație care ar putea continua în lunile următoare, inclusiv interdicțiile de a vizita plajele din cauza regulilor de distanțare socială. Comisarul a explicat că sunt necesare suficiente garanții pentru siguranță și securitate înainte de ridicarea acestor restricții. El a adăugat că lucrările privind facilitarea călătoriilor sunt în curs de desfășurare și că vor fi mai multe clarități înainte de vară.

În ceea ce privește întrebările privind drepturile pasagerilor și tichetele oferite de companii în urma rezervărilor anulate, comisarul i-a asigurat pe europarlamentari că drepturile pasagerilor rămân protejate și că statele membre își pot susține deja afacerile din turism, furnizând lichidități pentru companii, inclusiv pentru a face față solicitărilor de rambursare ale călătorilor.

Context

Membrii grupului de lucru pentru turism al Comitetului pentru transport și turism au solicitat Comisiei să prezinte un plan de acțiune de salvare turistică, care să asigure asistența națională și europeană la timp pentru sectorul turismului și turismului, inclusiv prin scheme de compensare naționale și instrumente de ajutor financiar și să stabilească un mecanism de gestionare a crizelor pentru sector.

Parlamentul European a remarcat în rezoluția sa asupra acțiunilor coordonate ale UE de combatere a pandemiei COVID-19 și a consecințelor sale că sectoarele transporturilor și turismului au fost puternic afectate și sugerează că un mecanism de prevenire și management să fie dezvoltat pentru sectorul turismului la nivelul UE pentru a ne proteja lucrătorii, ajută companiile noastre și asigură siguranța pasagerilor.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 229