Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
Liderii europeni nu au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2021-2027. Președintele Consiliului: „Avem nevoie de mai mult timp”

Liderii europeni nu au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2021-2027. Președintele Consiliului: „Avem nevoie de mai mult timp”

La 20 și 21 februarie, șefii de stat sau de guvern ai UE s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta bugetul pe termen lung al UE pentru 2021-2027. În urma negocierilor intense, s-a constatat faptul că nu se poate ajunge la un acord și că este nevoie de mai mult timp.

În ultimele săptămâni și zile am muncit foarte mult pentru a încerca să ajungem la un acord cu privire la următorul buget european.

Din păcate, astăzi (n.r vineri) am observat că nu a fost posibil să ajungem la un acord. Am observat că avem nevoie de mai mult timp. Știm că acest buget european este un subiect foarte dificil, este o negociere foarte dificilă, mai ales după Brexit și decalajul între 60 și 75 de miliarde de euro.

Am muncit foarte mult pentru a încerca să împăcăm diferitele preocupări, interese și opinii propuse. Dar avem nevoie de mai mult timp. Înseamnă că vom vedea în viitor cum este posibil să lucrăm pe acest subiect pentru a reuși, pentru a obține un acord în Consiliu, să avem unanimitate în Consiliu", a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, după ședința specială.

Poziția României - Coeziunea & Politica Agricolă Comună 

Conform unui comunicat oficial, președintele Klaus Iohannis a făcut declarații referitoare la discuțiile purtate în prima zi din cadrul summit-ului de la Bruxelles: 

Am avut o rundă în plen în care fiecare și-a exprimat punctul de vedere. Eu am reiterat importanța coeziunii pentru noi, este vorba despre bani pe care îi investim în fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare român și ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare, la un nivel de trai comparabil cu celelalte state din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, am subliniat încă o dată că Politica Agricolă Comună este un pilon de bază, trebuie finanțat și, pentru România, aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltării rurale, unde au apărut în această propunere de buget reduceri care ni se par prea mari.”

Președintele Iohannis a menționat faptul că unele state doresc micșorarea bugetului: „Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus. Majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puțin atât cât este propus sau mai mare.”

Cronologia dezbaterilor decembrie 2019 - februarie 2020

  • 10 decembrie 2019 - cadrul de negociere cu cifre prezentat de președinția finlandeză

Președinția finlandeză a propus un nivel global de 1.087 miliarde EUR, reprezentând 1,07% din venitul național brut (VNB) al UE27.

  • 12 decembrie 2019 - contribuția semnificativă alocată schimbărilor climatice

Consiliul European a subliniat că cadrul financiar multianual (CFM) aferent perioadei 2021-2027 va contribui în mod semnificativ la acțiunile climatice. Discuția pe marginea bugetului pe termen lung al UE a urmat prezentării de către președinția finlandeză a cadrului de negociere cu cifre privind CFM.

  • 12 februarie 2020 - discuții individuale cu cei 27 de lideri ai statelor membre

Charles Michel, președintele Consiliului European, a purtat discuții individuale cu toți cei 27 de lideri ai statelor membre cu privire la următorul buget pe termen lung al UE. Discuțiile fac parte din pregătirile pentru summit-ul special cu privire la bugetul UE pe care președintele l-a solicitat pentru 20 februarie.

Pe baza acestor consultări, președintele Michel a prezentat o propunere privind dimensiunea generală a bugetului și modul în care este alocat.

  • 20-21 februarie 2020 - Summit-ul special de la Bruxelles

La 20 și 21 februarie, liderii UE au avut negocieri intense cu privire la bugetul pe termen lung al UE pentru 2021-2027, însă nu s-a ajuns la un acord.

Știrea este în curs de actualizare.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursă date și foto: Consiliul UE și Administrația Prezidențială

Vizualizări: 275