Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Borbely: POR, primul program care demareaza finantari pentru infrastructura din fonduri structurale

Laszlo Borbely, ministrul dezvoltãrii, lucrãrilor publice si locuintelor, împreunã cu presedintele Consiliului Judetean Harghita dl. Bunta Levente Zoltan si dl. Ion Cãlinoiu, presedinte al Consiliului Judetean Gorj au semnat marti, 22 aprilie a.c., la Cluj, primele douã contracte de lucrãri finantate în cadrul Programului Operational Regional.

Cele douã contracte se înscriu în domeniul de interventie 2.1 Reabilitarea si Modernizarea Retelei de Drumuri Judetene, Strãzi Urbane-inclusiv Constructia/Reabilitarea soselelor de centurã si au fost semnate la sfârsitul primului Comitet de Monitorizare al Programului Operational Regional desfãsurat în afara Bucurestiului. La eveniment a participat domnul Anastasioss Bougas, seful Unitãtii România a DG Regio-Comisia Europeanã doamna Anna Horvath, secretar de stat în MDLPL..

„Mã bucur cã pot participa la acest moment cu adevãrat istoric. Suntem primul program care demareazã finantãri pentru infrastructurã din fonduri structurale. Pânã în acest moment sunt depuse 130 de proiecte în cadrul POR, dar eu astept si mai multe proiecte, diversificate, deoarece trebuie sã profitãm de toate oportunitãtile care sunt oferite de program” a declarat ministrul Laszlo Borbely.

Primul contract, al cãrui beneficiar este Consiliul Judetean Harghita vizeazã reabilitarea DJ 132 si are o valoare de 20.395.796,95 EURO din care fonduri FEDER nerambursabile 14.348.475,53 EURO, finantare de la bugetul national de 2.194.472,64 EURO si co-finantarea beneficiarului în valoare de 337.611,28 EURO.

Durata proiectului va fi de 20 de luni, perioadã în care se vor realiza lucrãri de terasamente la drum, suprastructura drumului, lucrãri accesorii de tip santuri, trotuare, reabilitarea podetelor existente si executarea unui pod nou peste Homorodul Mic. În cadrul proiectului vor fi reabilitati cca. 26 km de drum judetean.

Al doilea contract are ca beneficiar Consiliul Judetean Gorj si vizeazã reabilitarea drumurilor judetene DJ 665 Curtisoara-Racovita km 0 +000-54+500 si DJ 675C Poienari-Baia de Fier km 0+000-4+300.

Valoarea contractului este de 28.161.993,29 EURO din care fonduri FEDER nerambursabile de 19.961.205,08, finantare de la bugetul national de 3.052.890,19 EURO si co-finantarea beneficiarului de 469.675,41 EURO. Durata de implementare a proiectului este de 32 de luni, perioadã în care se vor reabilita 58,8 km de drumuri judetene, vor fi modernizate 53 de podete si va fi construit un podet nou. De asemenea vor fi executate sisteme de sigurantã a traficului, iar podurile cu deschidere de peste 5 m vor fi reabilitate.

În cadrul Comitetului de Monitorizare a POR s-au discutat aspecte legate de stadiul implementãrii Programului Operational Regional, perspectivele financiare si aprobarea Raportului Anual de Implementare al POR. A fost aprobat si Planul Multianual de Evaluare al Programului Operational Regional si a fost discutat stadiul activitãtilor de comunicare.
Sursa: MDLPL

Vizualizări: 105