Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prioritățile României pe perioada deținerii președinției SUERD

Luni, 5 noiembrie 2018, a avut loc sesiunea de deschidere a Forumului Național al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării - eveniment de lansare a Președinției României la SUERD desfășurată sub motto-ul: “Întărim coeziunea pentru o prosperitate comună în regiunea Dunării”.

În calitate de Președinție în exercițiu a SUERD, România își propune să promoveze 4 tematici prioritare și direcții de acțiune:

1. Îmbunătățirea conectivității și a mobilității în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării și a contactelor între oameni;

2. Revigorarea SUERD în procesul de actualizare a Planului de Acțiune, prin crearea de sinergii între toți actorii implicați (stakeholderii) din regiunea Dunării și Comisia Europeană, precum și prin operaționalizarea Secretariatului SUERD (Punctului Focal pentru Asistență Tehnică);

3. Schimburi de experiență și bune practici pe ariile prioritare SUERD referitoare la aspectele legislative, în strânsă colaborare cu administrația publică, cu actorii sociali, cu mediul academic și de afaceri;

4. Dezvoltarea transnațională a clusterelor prin schimbul de bune practici între entitățile participante la SUERD.

”În contextul suprapunerii parțiale a mandatului SUERD cu cel al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, MDRAP își propune să reafirme rolul SUERD în asigurarea relațiilor de bună vecinătate, a stabilității și cooperării regionale. Între priorităţile mandatului României la Președinția Consiliului UE, se află şi întărirea cooperării teritoriale, prin consolidarea dialogului și dezvoltarea relațiilor transfrontaliere. În acest sens, potențialul competitiv al regiunilor transfrontaliere poate fi deblocat prin investiții în domeniul turismului și patrimoniului cultural, care reprezintă o oportunitate pentru transformarea regiunii Dunării într-o regiune competitivă, dinamică și prosperă” – a afirmat Paul Stănescu.

”La nivelul MDRAP, intenţionăm să implementăm o serie de investiţii relevante pentru SUERD, finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în: creşterea eficienței energetice, revitalizarea şi mobilitatea urbană, patrimoniul cultural, infrastructura rutieră de drumuri județene, turism, regenerarea orașelor mici și mijlocii. Aceste investiţii se vor concentra în cele 12 județe riverane Dunării (Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, Tulcea, Constanța) şi vă mărturisesc că mă bazez foarte mult atât pe experiența pe care o au autoritățile locale, cât şi pe experienţa oamenilor din Ministerul Dezvoltării.”

* * *

SUERD este una dintre cele patru strategii macroregionale ale UE, inițiată și promovată cu succes de către România și Austria în anul 2008 și andosată de Consiliul European în anul 2011.

SUERD este un proiect politic de mare vizibilitate, reprezentând prima inițiativă de amploare a României după aderarea la Uniunea Europeană.

SUERD reprezintă, pentru România, unul dintre cele mai valoroase şi puternice angajamente politice asumate în ultimul deceniu.

Operaționalizarea Secretariatului Strategiei, cu sprijinul Programului Transnațional Dunărea și al Comisiei Europene, permite consolidarea parteneriatelor între actorii SUERD. Secretariatul SUERD va susține viitoarele preşedinţii SUERD în procesul de revizuire și implementare a Planului de Acțiune al Strategiei pentru următoarea decadă. În colaborare cu Secretariatul, Președinția SUERD a României va promova transpunerea în practică a proiectelor strategice comune între statele membre și va urmări realizarea obiectivelor stabilite pentru valorificarea potenţialului Dunării, asigurarea dezvoltării economice şi a coeziunii teritoriale în această macroregiune.

Mandatul României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019, reprezintă o reală oportunitate pentru a promova acest important cadru de cooperare macro-regională pe agenda Uniunii Europene și pentru a asigura alocările financiare necesare priorităților propuse de țările noastre atât pentru SUERD, cât și pentru celelalte trei strategii macro-regionale.

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice

Vizualizări: 244