Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiectul SPATIAL: Cooperare romano-bulgara in domeniul dezvoltarii teritoriale

Cooperarea romano-bulgara in domeniul dezvoltarii teritoriale durabile inregistreaza progrese concrete, in baza unui proiect cu cofinantare europeana. Intitulat SPATIAL - Strategie comuna de dezvoltare teritoriala durabila a zonei transfrontaliere Romania-Bulgaria, proiectul reprezinta initiativa celor doua ministere din Romania si Bulgaria responsabile cu planificarea teritoriala si dezvoltarea regionala.

Studiul de prefezabilitate pentru al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria, o strategie comuna de dezvoltare teritoriala a celor doua tari, o baza de date comuna si un atlas al peisajelor dunarene sunt cateva dintre rezultatele acestui proiect.

Contributia financiara europeana a proiectului a fost asigurata prin Programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013, program al carei Autoritati de Management functioneaza la nivelul MDRAP. Proiectul a fost implementat in perioada 2012-2015 de un grup de parteneri din cele doua tari, sub coordonarea MDRAP.

Prin proiectul SPATIAL au fost inregistrate rezultate care pot fi promovate ca exemple de buna practica in cooperarea transfrontaliera la nivel european, cum ar fi: baza de date comuna – date actualizate si armonizate privind acoperirea terenurilor in toata zona transfrontaliera, realizata in conformitate cu standardele impuse de legislatia europeana.

Strategia comuna de dezvoltare teritoriala durabila a zonei transfrontaliere Romania-Bulgaria propune o viziune de dezvoltare, obiective strategice, operationalizate in politici si programe in vederea unei dezvoltari durabile a zonei transfrontaliere. Sunt de asemenea propuse proiecte de interes comun care sa fie implementate in perioada urmatoare.

Atlasul peisajelor din zona transfrontaliera, editat in limbile romana, bulgara si engleza, care contine, pe langa un inventar al peisajelor dunarene, si o serie de recomandari tehnice concrete pentru autoritatile publice locale de valorificare a peisajelor din zonele pe care le administreaza.

De asemenea au fost realizate progrese in ceea ce priveste anumite prioritati comune: in domeniul transporturilor, de exemplu, a fost realizat, in cadrul proiectului, studiul de prefezabilitate (SPF) pentru un al treilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria. Studiul a identificat patru posibile amplasamente, dintre care doua (Turnu Magurele-Nicopole si Calarasi-Silistra) au fost propuse pentru realizarea unui studiu de fezabilitate si constructie efectiva, eventual in cadrul unor programe din generatia 2014-2020 care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 213