Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comitetul Regiunilor solicita un buget pentru perioada 2014-2020 de 1,14% din VNB-ul UE

Comitetul Regiunilor (CoR) este prima institutie UE care reactioneaza oficial la ultimele propuneri prezentate de Comisia Europeana si de Consiliul European in cadrul negocierilor privind cadrul financiar multianual 2014-2020.

Avizul elaborat de prim-vicepresedinta CoR Mercedes Bresso (IT−PSE) trateaza revizuirea propunerii de CFM a Comisiei prezentata la 6 iulie, tinand seama de recenta evolutie a performantelor economice ale statelor membre, precum si de nevoile financiare legate de aderarea Croatiei. Avizul adoptat in unanimitate in sesiunea plenara include si o evaluare a ultimului cadru de negociere prezentat de Presedintia cipriota la 18 septembrie.

„Recentele evolutii din cadrul negocierilor au dus la un scenariu ingrijorator, nu doar pentru autoritatile locale si regionale, ci si pentru o serie de state membre, ale caror investitii se bazeaza in mod considerabil pe finantarea UE”, a spus Bresso, referindu-se la cifrele actualizate furnizate in iulie de Comisie, care ar putea duce la reduceri de mai mult de 5,5 miliarde EUR ale fondurilor pentru politica de coeziune. „Regiunile si orasele – a subliniat Bresso – isi reafirma sprijinul deplin pentru pozitia exprimata de Parlamentul European si solicita un buget pentru perioada 2014-2020 de 1,14% din VNB-ul statelor membre UE”.

Presedintele CoR, Ramon Luis Valcárcel Siso, a laudat cooperarea intensa cu Parlamentul European cu privire la chestiunile bugetare si a subliniat ca „in aceasta faza critica, Europa are nevoie de un buget axat pe proiecte care sa stimuleze cresterea, capabil sa produca rezultate clare pentru cetatenii nostri si sa promoveze coeziunea teritoriala permitand tuturor regiunilor si oraselor sa beneficieze de piata interna”.

In ceea ce priveste ultimul cadru de negociere, care va constitui baza discutiilor de la Consiliul European extraordinar din 22 si 23 noiembrie, CoR ar considera inacceptabil un acord care sa acopere subiecte ce nu au fost supuse in prealabil atentiei Parlamentului European dupa consultarea CoR, in conformitate cu procedura de codecizie. Aceasta chestiune priveste, de exemplu, introducerea unei „plafonari” a fondurilor de coeziune furnizate statelor membre.

Coraportorii Parlamentului European privind CFM, Reimer Böge (DE-PPE) si Ivailo Kalfin (BG−S&D), care au luat cuvantul in sesiunea plenara a CoR, au solicitat un buget UE pro coeziune. „Parlamentul European este decis sa negocieze toate detaliile” a spus dl Böge, care a facut comentarii si despre calendarul negocierilor: „Bineinteles ca suntem interesati de o solutie rapida, dar nu cu orice pret. Si nimic nu este decis atat timp cat nu este decis totul.” Dl coraportor Kalfin a rezumat situatia dupa cum urmeaza: „Comisia Europeana a propus inghetarea bugetului UE, dar unele state membre doresc in schimb o reducere cu 10%. Parlamentul considera inacceptabila orice reducere a politicilor UE pentru crestere”.

Scenariul unui impas institutional care sa impiedice aprobarea la timp a noului buget a fost evocat de Mercedes Bresso: „Ar fi un semnal de alarma pentru cetatenii UE, precum si pentru autoritatile locale si regionale, care trebuie sa isi planifice strategia de crestere pentru urmatoarea perioada. Ca regiuni si orase, trebuie sa depunem toate eforturile pentru a convinge statele membre de importanta majora a unui CFM adecvat, care sa includa o politica regionala puternica, atat aici la Bruxelles, cat si in capitatele noastre, asa cum ne-au cerut sefii principalelor institutii UE acum cateva zile”.

In ceea ce priveste politica de coeziune in mod special, pozitiile principale ale CoR, impartasite pe deplin de PE, au fost clarificate in si mai mare masura in aviz; este vorba de opozitia ferma fata de orice conditionalitate macroeconomica si de sprijinul pentru introducerea noii categorii de „regiuni de tranzitie”.

Presedintele Grupului PPE din cadrul CoR, Michael Schneider (DE-PPE), a subliniat importanta punerii la dispozitie a unui cadru clar pentru regiuni si orase, pentru ca acestea sa inceapa sa isi defineasca programele: „Regiunile si orasele doresc sa inceapa sa lucreze la programele pentru noua perioada financiara, dar nu putem face acest lucru decat atunci cand regulile si bugetul sunt stabilite. Fiecare luna castigata va fi in beneficiul locurilor de munca si al cresterii in Europa”.

Presedintele Grupului PSE, Karl-Heinz Lambertz (BE-PSE), a insistat asupra rolului politicii regionale a UE: „Coeziunea inseamna ca Europa nu exista doar pentru a salva bancile, ci si pentru a crea locuri de munca si a genera crestere”. Conform presedintelui Grupului ALDE, Bas Verkerk (NL−ALDE), „credibilitatea Europei este in joc si ar trebui sa fim capabili sa ne opunem si sa aratam ca putem obtine rezultate, ca oamenii sunt capabili sa-si gaseasca un loc de munca si sa inceapa o afacere datorita muncii noastre”. Din partea Aliantei Europene, Brian Meaney (IE-AE), a spus: „Cetatenii Europei asteapta un plan clar pentru a aborda problemele si au nevoie ca responsabilii politici sa ia decizia corecta la sfarsitul lui noiembrie”.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 77