Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE propune prelungirea termenelor de depunere a cererilor de rambusare a TVA

Comisia a adoptat joi, 15 iul 2010, o propunere pentru prelungirea termenului de depunere a cererilor de rambursare a TVA aferente anului 2009. Avand in vedere implementarea cu intarziere de catre statele membre a noii proceduri de rambursare a TVA, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010, Comisia propune acordarea unui termen suplimentar in care contribuabilii sa poata depune cereri de rambursare a taxei. Comisia propune totodata armonizarea anumitor caracteristici ale portalurilor web naționale pentru rambursarea TVA, pentru ca acestea sa devina mai interoperabile și mai accesibile pentru contribuabili.

Directiva privind rambursarea TVA a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2010 și permite rambursarea TVA pentru cheltuielile aferente activitații economice suportate de persoanele impozabile intr-un stat membru in care nu sunt stabilite. Directiva introduce un sistem electronic prin care persoanele impozabile pot depune cererea de rambursare prin intermediul unui portal web dezvoltat de statul membru de stabilire. Statele membre aveau obligația de a pune la dispoziție acest portal web la 1 ianuarie 2010.

Cu toate acestea, unele state membre au lansat portalurile web cu intarziere, iar altele au avut probleme tehnice pentru a le face operaționale. Astfel s-a creat o situație in care persoanele impozabile nu au putut sa depuna cererile de rambursare.
Din cauza acestor intarzieri, și pentru a proteja dreptul contribuabililor la deducerea TVA, este necesar ca termenul pentru depunerea cererilor de rambursare aferente cheltuielilor din 2009 sa fie prelungit din septembrie 2010 pana in martie 2011.

In plus, intrucat statele membre au opinii diferite asupra aplicarii din punct de vedere tehnic a directivei, este necesar sa se creeze un mecanism eficient pentru armonizarea unor cerințe detaliate din acest domeniu. In acest scop, Comisia propune sa i se acorde competența de a adopta – sub rezerva unui aviz pozitiv al Comitetului permanent pentru cooperare administrativa - prevederile tehnice necesare pentru ca un astfel de sistem paneuropean sa devina complet interoperabil.

Context

Directiva privind rambursarea TVA a inlocuit procedura pe hartie pentru cererile de rambursare a TVA prevazuta in legislația din 1979. Potrivit procedurii anterioare, pentru a primi o rambursare integrala, contribuabilii trebuiau sa trimita facturile originale tuturor statelor membre in care au platit TVA. Noua directiva urmarește simplificarea acestui proces și reducerea sarcinii administrative prin introducerea unei proceduri electronice prin care contribuabilul sa introduca o singura cerere de rambursare in statul membru de stabilire.

Unele portaluri web naționale au fost lansate cu mare intarziere (ultimul la jumatatea lunii mai) și s-au primit numeroase reclamații din partea intreprinderilor care invocau diferențele existente de la un stat membru la altul in ceea ce privește detaliile tehnice relative la funcționarea practica a portalurilor. Comisia a luat deja o serie de inițiative pentru a conveni cu statele membre asupra imbunatațirilor posibile in acest domeniu, insa conform directivei, proiectarea portalurilor web naționale este exclusiv responsabilitatea statelor membre. Comisia a lansat un apel ferm statelor membre pentru ca portalurile web naționale sa devina complet operaționale cat mai curand posibil, astfel incat sa se reduca consecințele negative asupra intreprinderilor.

Pentru a vizualiza textul propunerii, click aici

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 84