Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul Uninunii Europene a aprobat majorarea bugetului UE pentru 2020 cu 6,2 miliarde euro

Pe 11 septembrie 2020, Consiliul Uniunii Europene a convenit suplimentarea bugetului UE pentru 2020 cu 6,2 miliarde euro pentru a aborda impactul crizei provocate de pandemia de COVID-19 și pentru a finanța, printre altele, strategia privind vaccinurile. Consiliul a adoptat proiectul de buget rectificativ nr. 8 pentru exercițiul financiar 2020 prin procedură scrisă.

Bugetul revizuit suplimentează plățile pentru Instrumentul de sprijin de urgență (ESI) cu 1,09 miliarde euro pentru a asigura dezvoltarea și distribuirea unui vaccin împotriva COVID-19. Comisia Europeană va utiliza această sumă ca avans pentru a comanda anticipat doze de vaccin.

De asemenea, proiectul de buget rectificativ nr. 8 suplimentează cu 5,1 miliarde euro plățile pentru Inițiativa pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII) și Inițiativa plus pentru investiții ca reacție la coronavirus (CRII+). Banii vor fi folosiți pentru a acoperi nevoile suplimentare de finanțare din domeniul coeziunii prevăzute până la sfârșitul anului. CRII redirecționează banii necheltuiți de la bugetul UE către abordarea crizei provocate de pandemia de COVID-19, pe când CRII+ relaxează normele referitoare la cheltuielile din domeniul coeziunii pentru a crește flexibilitatea.

Consiliul urmează să își adopte în mod formal poziția la sfârșitul lunii septembrie și o va transmite Parlamentului la 1 octombrie. Se așteaptă ca acesta din urmă să își adopte amendamentele la poziția Consiliului în săptămâna care începe la 9 noiembrie. În cazul în care pozițiile Consiliului și Parlamentului sunt divergente, la 17 noiembrie va începe o perioadă de conciliere de trei săptămâni.

Se preconizează că, în cadrul sesiunii sale plenare din 14-17 septembrie 2020, Parlamentul European va conveni asupra poziției sale privind propunerea de proiect de buget rectificativ. Odată ce se ajunge la un acord, proiectul de buget rectificativ va intra în vigoare.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Vizualizări: 148