Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul UE pentru 2022: Alocări suplimentare pentru programele Orizont, Erasmus+

Parlamentul European a votat miercuri, 19 octombrie 2021, cu rezultate anunțate ieri, poziția sa față de bugetul UE 2022. Deputații au anulat majoritatea reducerilor făcute de Consiliu (1,43 miliarde euro în total) și au restabilit proiectul de buget la nivelul propus inițial de Comisie în liniile bugetare în cauză.

Deputații au sporit finanțarea pentru anumite programe și politici, precum Orizont Europa (+ 305 milioane euro peste bugetul propus de Comisie), Facilitatea pentru Conectarea Europei, care finanțează construirea unor rețele transeuropene de transport, energie și rețele digitale de înaltă calitate și durabile (+ 207 milioane euro) și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+ 171 milioane euro).

Tinerii și sănătatea

Programul Erasmus+ a fost mărit cu 137 de milioane euro, echivalentul a 40.000 de schimburi de educație suplimentare, iar 700 de milioane euro au fost adăugate la proiectul de buget pentru a sprijini punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii.

EU4Health a fost, de asemenea, stimulat, cu încă 80 de milioane euro.

Ajutor umanitar, migrație, asistență externă

Deputații europeni au majorat finanțarea pentru ajutorul umanitar cu 20% și au sporit Fondul pentru azil, migrație și integrare, în special în lumina situației din Afganistan. De asemenea, au susținut inițiativa Covax pentru acces echitabil la nivel mondial la vaccinurile COVID-19.

În domeniul securității și apărării, deputații europeni au majorat liniile bugetare relevante cu peste 80 de milioane euro.

Pașii următori

Cu acest vot, Parlamentul a stabilit nivelul global al creditelor de angajament pentru 2022 (angajamente de plată) la 171,8 miliarde euro, reprezentând o creștere de 2,7 miliarde euro (plus 1,3 miliarde euro pentru Rezerva de ajustare Brexit, reflectând acordul privind regulamentul corespunzător ) comparativ cu proiectul de buget propus de Comisie. Acesta a stabilit nivelul global al creditelor de plată la 172,5 miliarde de euro.

Bugetul pentru anul viitor va trebui votat de Parlament și semnat de președintele acestuia.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 274