Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a adoptat noi măsuri în domeniul absorbţiei fondurilor europene

Guvernul a adoptat joi, 2 august, o Ordonanță pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă nr. 40/2015 privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Actul normativ are în vedere două măsuri:

1. Una este în beneficiul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), în sensul că li se oferă cât mai multor IMM–uri oportunitatea finanțării proiectelor din fonduri europene, pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector și competitivitatea.

Practic, se va asigura cadrul legal semnării de contracte de finanțare în limita a 200% din alocare pentru Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, din cadrul Programului Operațional Regional, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

2. Cea de-a doua măsură vine în sprijinul autorităților administrației publice locale în calitate de beneficiari ai proiectelor finanțate din fonduri europene, pentru situațiile în care operatorul final este altul decât beneficiarul.

Concret, se reglementează și pentru aceste situații modul de cuprindere a taxei pe valoarea adăugată neeligibilă plătită, aferentă cheltuielilor eligibile efectuate de autorităţile administrației publice locale, astfel încât sumele respective vor putea fi incluse în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management.

Măsura se aplică proiectelor finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axele Prioritare 3, 4 și 7 (scăderea emisiilor de carbon, dezvoltarea urbană durabilă și diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului), dar şi proiectelor finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 în domeniul gestionării deșeurilor, modernizării sistemelor de termoficare și transporturilor pe care autorităţile administrației locale le implementează pentru operatorii regionali de apă, respectiv, pentru regiile autonome aeroportuare, cu respectarea prevederilor în domeniul ajutorului de stat.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 1773