Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Burduja: România, prima țară din UE care reușește să acceseze bani din Fondul pentru Modernizare pentru a susține schema contractelor pentru diferență

În cadrul ședinței Guvernului României din 4 aprilie 2024 a fost aprobată Hotărârea de Guvern privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin Contracte pentru Diferență pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon. 

Prin acest mecanism se asigură finanțare nerambursabilă sub formă de ajutor de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Tehnologiile eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează:

  • resurse eoliene onshore;
  • resurse eoliene offshore;
  • resurse solare fotovoltaice;
  • resurse hidro;
  • resurse nucleare;
  • hidrogen;
  • stocarea energiei.

În baza mecanismului Contractului pentru Diferență, se acordă ajutor de exploatare pentru operarea unor capacități de producție energie electrică. Conform comunicatului oficial, acordarea acestui tip de ajutor de operare se realizează fie în baza unor scheme de ajutor de stat, fie în baza unui ajutor de stat ad-hoc, notificate și aprobate de către DG Competition.

„Acest instrument este utilizat în toate economiile avansate pentru sprijinirea investițiilor în sectorul energetic. Ce prevede el. Practic, prevede un cadru de investiții predictibil, pe o perioadă de 15 ani de zile, în care prețul de vânzare pentru energia electrică este setat în urma unei proceduri de licitație, în urma unei proceduri competitive. Atunci când prețurile în piață, vorbim de media lunară, sunt peste acest preț setat în mod competitiv la licitație, și investitorul câștigă mai mult, returnează diferența către stat, către contraparte, cum i se spune, în cazul acestei scheme vorbim de OPCOM. Atunci când prețurile în piață sunt sub prețul stabilit prin licitație, prețul de exercitare, diferența este dată de către stat către investitorul privat.”, a declarat Sebastian Burduja în cadrul briefingului de presă.

Bugetul total estimat al schemei este de 3.000.000.000 de euro și este asigurat din Fondul pentru Modernizare. 

Sursa: Ministerul Energiei & Guvernul României

Vizualizări: 167