Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIM: 121,5 milioane euro pentru extinderea rețelei de apă-canal din județul Ilfov

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a semnat luni, 14 noiembrie 2022, două contracte în valoare totală de 121,5 milioane euro pentru extinderea rețelei de apă-canal din 3 unități – administrativ teritoriale din județul Ilfov: Snagov, Afumați și Găneasa (incluse în zona metropolitană București).

Proiectele vor fi finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare și vor asigura conectarea la rețeaua de apă a 25.800 de locuitori și acces la canalizare pentru 18.600 locuitori.

Prin investițiile cuprinse în aceste două proiecte se continuă procesul de extindere și reabilitare a infrastructurii de apă și apă uzată realizat în etapa 2007–2013 și se propun investiții în extinderea și înființarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în zonele rurale.

Pentru cele 5 localități din Snagov incluse în proiect (satele Snagov, Ghermănești, Ciofliceni, Vlădiceasa și Tîncăbești), gradul de conectare al populației din aria proiectului la servicii de alimentara cu apă va crește de la 40% înainte de proiect la 96 % după proiect, iar gradul de colectare și epurare a apelor uzate va crește de la 31% înainte de proiect, la 98% după finalizarea acestuia. Populația beneficiară a investițiilor în alimentarea cu apă și apă uzată este de 9.557 locuitori, respectiv 6.951 locuitori echivalenți. Rețeaua de distribuție a apei va fi extinsă cu  33,524 km, iar rețeaua de canalizare cu 33,760 km.

Numărul locuitorilor care vor beneficia de acces la apă curentă prin finalizarea proiectului de la Afumați și Găneasa este de 16.251 prin extinderea rețelei de distribuție cu 11,708 km, iar populația beneficiară de acces la canalizare este de 11.733 locuitori, prin extinderea rețelei cu 11,708 km. Gradul de conectare al populației din aria proiectului la servicii de alimentare cu apă va crește de la 0% înainte de proiect la 93%, iar cel de colectare şi epurare a apelor uzate de la 17% înainte de proiect, la 95% după finalizarea acestuia.

În lunile octombrie – noiembrie au fost semnate contracte de finanțare pentru investiții în extinderea rețelelor de apă și apă uzată din județele Vâlcea, Tulcea și Prahova, în valoare totală de peste 1 miliard de euro.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 198