Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Regional Sud-Est 2021-2027 a fost aprobat de Comisia Europeană

Programul Regional Sud-Est (PR SE) 2021-2027 a primit ieri, 24 octombrie 2022, aprobarea oficială din partea Comisiei Europene. 

În acest moment, șase Programe Regionale sunt aprobate de Executivul European: PR Sud-Est, PR Nord-Est, PR Sud-Vest Oltenia, PR Nord-Vest, PR Vest și PR Sud-Muntenia.

Obiectivul general al PR SE 2021-2027 este creșterea competitivității economice regionale și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a infrastructurii și serviciilor, în scopul reducerii disparităților intraregionale și dezvoltării sustenabile, prin gestionarea eficientă a resurselor, valorificarea potențialului demografic și de inovare, precum și prin asimilarea progresului tehnologic. 

Programul Regional Sud-Est 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1,48 miliarde de euro, din care 83,20% reprezintă contribuția Uniunii Europene. 

Investițiile finanțate vor sprijini specializarea inteligentă și inovarea, IMM-urile, digitalizarea, eficiența energetică, dezvoltarea urbană, infrastructura verde, mobilitatea și conectivitatea, infrastructura educațională, turismul și punerea în valoare a patrimoniului natural/cultural. 

PR SE 2021-2027 este structurat pe 6 priorități, cu alocări financiare dedicate, după cum urmează:  

  • Prioritate 1. O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 363 milioane de euro;  
  • Prioritate 2. O regiune cu localități prietenoase cu mediul și mai rezilientă la riscuri - 360 milioane de euro;  
  • Prioritate 3. O regiune cu emisii de carbon reduse - 200 milioane de euro; 
  • Prioritate: 4. O regiune accesibilă - 236 milioane de euro; 
  • Prioritate 5. O regiune educată - 88 milioane de euro;  
  • Prioritate 6. O regiune atractivă - 177 milioane de euro; 
  • Prioritatea 7. Asistență tehnică - 62 milioane de euro. 

PR SE 2021-2027 urmărește ca Regiunea Sud-Est să devină una dintre cele mai dinamice regiuni europene în ceea ce privește creșterea inteligentă și sustenabilă a economiei, valorificând diversitatea locală și stimulând inovarea în vederea diminuării disparităților și creșterii standardului de viață. 

Dezvoltarea sustenabilă și rezilientă, în deplin acord cu obiectivele de mediu și climă asumate la nivel european, reprezintă un aspect transversal care definește strategia și intervențiile PR SE. Acțiunile finanțate prin program vor urmări sustenabilitate ecologică / de mediu prin design, integrând de la început considerentele legate de mediu.

Pentru a consulta programul, click aici.

Sursa: ADR Sud-Est

Vizualizări: 1121