Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primele apeluri în cadrul Programului de Asistență Tehnică 2021-2027 ar putea fi lansate până la finalul acestui an

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Direcția Generală Asistență Tehnică Programe Europene, a anunțat ieri, 4 octombrie 2022, finalizarea unor etape importante legate de gestiunea fondurilor europene dedicate asistenței tehnice în România. În luna august, prin Decizia Comisiei Europene nr. C(2022) 6130, a fost aprobat Programul Asistență Tehnică 2021 – 2027, primul program din cadrul Politicii de Coeziune dintre cele gestionate de MIPE, dându-se astfel startul implementării perioadei de programare pentru exercițiul financiar 2021 – 2027. De asemenea, la data de 14 septembrie a fost virată României pre-finanțarea din fonduri europene (din FSE+) pentru acest program, în valoare de 2,03 milioane euro.

Acest program, prin finanțarea acordată, susține și asigură capacitatea operațională și instrumentele necesare unei funcționări eficiente a organizațiilor publice și private ce au responsabilități de programare, evaluare, comunicare, management, monitorizare și control al programelor de finanțare care nu beneficiază de o axă proprie de asistență tehnică. Creșterea constantă a sumelor alocate acestor programe din fondurile europene și din co-finanțarea națională, de la 200,279 milioane euro în 2007 – 2013, la 392,415 milioane euro în 2014 – 2020 și 959,43 milioane euro în 2021 – 2027, reflectă necesitățile de dezvoltare a capacității instituționale de gestiune a fondurilor europene în România, aflate într-o continuă evoluție.

POAT 2021 – 2027, pentru care sunt alocate 457,49 milioane euro din fonduri europene (FEDR și FSE+), va oferi sprijin organismelor responsabile cu managementul Programului Dezvoltare Durabilă, Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare, Programului Sănătate și Programului de Asistență Tehnică, precum și unei serii de măsuri orizontale destinate sistemului de coordonare, gestiune și control al fondurilor europene, beneficiarilor și potențialilor beneficiari. Se remarcă o creștere a numărului de programe pentru care POAT oferă asistență tehnică față de cele trei din exercițiul financiar 2014 – 2020, care au un caracter de continuitate  – Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Competitivitate și Programul Operațional Asistență Tehnică, adăugându-se Programul Sănătate, nou în arhitectura sistemului de gestiune a fondurilor europene.

Actualul POAT aduce o serie de simplificări și îmbunătățiri ale procesului de gestiune a fondurilor europene. Acestea includ, fără a se limita la:

  • gruparea acțiunilor finanțate pe numai două axe prioritare, ceea ce va permite beneficiarilor o abordare integrată a proiectelor depuse spre finanțare și o diminuare a sarcinilor administrative suportate;
  • utilizarea opțiunii de costuri simplificate pentru anumite tipuri de cheltuieli;
  • actualizarea, dezvoltarea şi modernizarea SMIS pentru toate programele finanțate din FEDR, FSE+, FC și FTJ, pentru a asigura în continuare funcționarea optimă a SMIS şi a aplicaţiilor conexe, aspecte de natură să simplifice și să accelereze procesele de selecție, evaluare și contractare a proiectelor.

Apelurile de proiecte în cadrul POAT 2021 – 2027 vor fi lansate până la finalul acestui an, ulterior constituirii Comitetului de Monitorizare a POAT 2021 – 2027 și punerii în consultare publică a ghidurilor solicitantului.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 188