Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

S-a lansat primul apel de proiecte pentru Programul Interreg IPA România-Serbia

Potențialii beneficiari vor folosi în exclusivitate sistemul informatic JeMS (Joint electronic monitoring system) pentru transmiterea documentelor și vor beneficia de opțiunile de costuri simplificate pentru decontarea cheltuielilor, respectiv de o simplificare a sistemului de implementare a proiectelor.

Bugetul apelului este de aproximativ 26 milioane de euro (fonduri IPA).

Apelul va finanța proiecte privind:

  • protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice; 
  • sănătate și educație;
  • turism și cultură, respectiv managementul frontierei. 

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 1 februarie 2023.

De asemenea, s-a lansat și Programul Interreg IPA România-Serbia (2021-2027), care continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-sârbă pentru perioada de programare 2021-2027, prin intermediul Instrumentului de Asistență pentru Preaderare (IPA III), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state.

Totodată, în perioada 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, cu un buget total de 87.725.681 euro. Finanțarea pentru aceste priorități va fi de 85% din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanțarea națională, asigurată de către statul român, iar contribuția proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanțarea de 15% integral din contribuția proprie.

În aria eligibilă a Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi), precum şi șase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

Potențialii beneficiari, precum și toți cei interesați de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA România - Serbia pot consulta Ghidul aplicantului aferent primului apel pentru propuneri de proiecte.

Sursa: Interreg România-Serbia

Vizualizări: 416