Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Miercurea Ciuc beneficiază de noi investiții prin POR: Autobuze eco-friendly, sisteme de bike-sharing și de management al traficului și peste 5 km piste de biciclete nou create

Municipiul Miercurea Ciuc va implementa un important proiect de dezvoltare a mobilității urbane, inițiativă ce are o valoare record pentru municipalitate și este unul dintre cele mai mari din județ și chiar la nivel regional.

Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, proiectul are o valoare totală de peste 151,7 milioane lei, fondurile europene nerambursabile în valoare de aproximativ 23,55 milioane euro fiind alocate prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO, pentru cererea de finanțare cu titlul „Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Miercurea Ciuc prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”.

Prin acest proiect municipalitatea va modifica sistemul local de transport, cele mai importante noutăți fiind:

  • implementarea unui sistem de management al traficului,
  • realizarea unui sistem de bike-sharing, concomitent cu crearea a peste 5,3 km piste de biciclete,
  • achiziționarea a 23 de autobuze ecologice ce funcționează cu gaz natural comprimat (CNG),
  • modernizarea arterelor rutiere Kóssuth Lájos, Harghita, Timișoarei, Revoluției din Decembrie și Márton Áron, dar și
  • reconfigurarea pasajului peste calea ferată și a nodurilor aferente, precum și reabilitarea autogării.

Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea unui sistem de transport public atractiv și eficient, în vederea diminuării semnificative a traficului rutier și a emisiilor de gaze poluante în Miercurea Ciuc. Edilii consideră că acest obiectiv poate fi atins prin dezvoltarea infrastructurii și dotării la nivel local a sistemului de transport public, prin crearea și extinderea unei rețele coerente de trasee pietonale sau pentru biciclete. Prin proiect se vor asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din ponderea utilizării autoturismelor personale, către transportul public, sau pentru opțiunea de deplasare cu bicicleta și prin mers pe jos.

Proiectul cuprinde mai multe componente: de reabilitare a străzii Harghita, cuprinzând inclusiv amenajarea intersecției cu sens giratoriu str. Ret-Harghita, activități care vor fi continuate cu reabilitarea străzilor Kóssuth Lájos, Harghita, Timișoarei, Revoluției din Decembrie și Márton Áron, unde vor fi realizate inclusiv benzi dedicate pentru circulația autobuzelor.

În cadrul lucrărilor va fi reconstruit, cu o nouă suprastructură, pasajul peste calea ferată și vechea autogară va fi reabilitată, reluându-și funcțiunea inițială, concomitent cu cea de depou pentru noile autobuze ecologice. Transportul public local va fi coordonat printr-un sistem de management al traficului, facilitate urbană care, până în prezent, nu există în Miercurea Ciuc.

În cadrul proiectului mai sunt prevăzute amenajarea unor piste pentru biciclete pe o distanță de 5,305 km și amenajarea a 3 sisteme de închiriere biciclete, amenajarea a 6,504 km de trasee destinate traficului pietonal, crearea a 17 stații de transport în comun și, nu în ultimul rând, implementarea unor activități și măsuri care vor reduce emisiile de dioxid de carbon.

Valoarea totală a proiectului este de 151.745.599,80 lei, din care 112.072.799,99 lei (respectiv 23.549.158 euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența de peste 39,5 milioane lei fiind contribuția municipalității la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Termenul de finalizare a investițiilor estimat este data de 30 aprilie 2023.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 154