Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programele de sprijin a IMM-urilor în perioada următoare au intrat în primă lectură în ședința de Guvern

În cadrul Ședinței de Guvern de ieri, 16 iulie, a fost adoptată Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului de garantare a leasing-ului de echipamente și utilaje. „Valoarea finanțării pentru fiecare beneficiar în cadrul acestui program este de 5 milioane de lei, valoarea garanțiilor este de 80% pentru echipamente IT și, în ceea ce priveşte celelalte categorii de echipamente și utilaje, valoarea garanției este de 60%. Aceste finanțări pot fi acordate, în funcție de opțiunea solicitantului, cu avans zero și plafonul total pentru această schemă este de 1,5 miliarde lei.”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

De asemenea, Guvernul a aprobat aseară Programul Innotech Student, parte din Planul Național de Investiții și Relansare Economică. Conform șefului Cancelariei prim-ministrului, programul are alocat un buget de 150 de milioane de euro (n.r. Ghidul Solicitantului publicat de către MFE pentru această linie de finanțare are prevăzut un buget de 20 de milioane de euro) .

În ședința de Guvern de ieri au intrat în primă lectură mai multe proiecte de acte normative de sprijin a IMMurilor:

  • Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19 pentru IMM-urile a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă (microgranturi, granturi pentru capital de lucru, granturi pentru investiții) – fonduri-structurale.ro a transmis propuneri de îmbunătățire
  • Hotărâri de Guvern privind Programul Naţional Competenţe digitale pentru angajaţii din întreprinderi mari, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 3 – „Locuri de muncă pentru toți”- în cadrul programului „vor fi instruiți un număr de aproximativ 1.500 de angajați din 20 de companii, iar pentru întreprinderi mici și mijlocii, valoarea bugetului este de 20 de milioane de euro, pentru un număr de aproximativ 5.000 de angajați din cadrul a 500 de companii”, conform șefului Cancelariei prim-ministrului, iar valoarea totală este de 10 milioane de euro;
  • Hotărâre privind Programul Național Sprijin pentru Înființarea de întreprinderi sociale în mediul rural. Acesta are o alocare de 200 de milioane de euro și va finanța înființarea de întreprinderi în mediul rural, pentru activități de procesare, distribuție și ambalare a produselor agricole. Valoarea granturilor este cuprinsă între 40.000 și 100.000 de euro.
  • Ordonanța de Urgență privind măsurile pentru aprobarea Programului Național de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale. „Prin acest proiect de ordonanță de urgență sunt asigurate resursele financiare în sumă de 1 miliard de euro, după cum urmează: 200 de milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 şi 800 de milioane de euro din Programul Operațional Transport 2021-2027”, a declarat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă. Proiectul urmează a fi adoptat în următoarea ședință de guvern și începând cu 15 august vor fi înaintate actele normative necesare pentru derularea apelurilor de proiecte.

Alte proiecte prezentate ieri în Guvern vizează măsurile active în piața muncii, respectiv:

  • Decontarea a 41,5% din salariul brut al angajaților ce se întorc la muncă, după perioada șomajului tehnic;
  • Asigurarea decontării a 75% din diferența dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat de un angajat și programul redus de lucru instituit de angajator în situații de criză, în situația în care angajatorul are o reducere a cifrei de afaceri cu 10% față de aceeași lună a anului anterior și este forțat să aplice o reducere a programului de lucru pentru cel puțin 10% din numărul de angajați;
  • Decontarea, pentru lucrătorii sezonieri cu contracte de muncă pe perioadă determinată, a 41,5% din valoarea salariului brut al angajatului pentru această perioadă.

Conform primului-ministru, toate actele normative privind planul de redresare economică vor fi adoptate până la finalul lunii iulie 2020.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Guvernul României

Vizualizări: 1108