Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cele mai multe dintre startup-urile finanțate prin România Start Up Plus și Diaspora sunt grav afectate de criza actuală! Ce decizii ar trebui luate?

Cele peste 9.000 de startup-uri înființate prin POCU în ultimul an și cele peste 19.000 de locuri de muncă nou create sunt în continuare în pericol – arată rezultatele celei mai recente analize fonduri-structurale.ro referitoare la nevoile startup-urilor înființate și finanțate în cadrul România Start Up Plus și Diaspora Start-Up.

În perioada 8 – 22 mai 2020, fonduri-structurale.ro a derulat sondajul „SOS startup-uri POCU!” la care au răspuns 657 din start-upurile sprijinite în cadrul celor două linii de finanțare. Concluziile sondajului arată că peste 85% dintre respondenți au menționat că în ultimele 2 luni afacerea le-a fost afectată negativ în mare și foarte mare măsură.

Percepția antreprenorilor cu privire la situația afacerii lor pentru următoarele 6 luni este cu preponderență una pesimistă. Cei mai mulți au apreciat că:

  • nu vor putea deschide afacerea sau o vor putea deschide doar parțial din cauza păstrării unei părți a restricțiilor de către autorități,
  • vor avea dificultăți în a păstra locurile de muncă create sau în a păstra locurile de muncă create la normele asumate prin planul de afaceri,
  • nu se vor putea dezvolta (creare noi locuri de muncă, deschidere noi puncte de lucru)

Fonduri-structurale.ro a solicitat astăzi prin intermediul unei scrisori deschise Ministerului Fondurilor Europene și Autorității de Management a Programului Operațional Capital Uman să sprijine start-up-urile și administratorii de grant cu un set de măsuri care să asigure supraviețuirea și redresarea micilor afaceri în perioada următoare. Este nevoie, în acest sens, de modificări legislative pe cele 2 apeluri de proiecte care să:

A. Faciliteze obținerea veniturilor necesare pentru accesarea tranșei a doua de minimis (pentru acele startup-uri care se afla încă în perioada de implementare a planului de afaceri):

1. Posibilitatea prelungirii perioadei de 12 luni de implementare a planurilor de afaceri cu maximum 6 luni. În acest sens, fonduri-structurale.ro a solicitat modificarea Ghidurilor Solicitantului și schemei de ajutor de minimis, urmând ca, în baza acestor modificări, administratorii de grant să poată încheia acte adiționale la contractele de subvenție.

2. Acceptarea și a veniturilor neîncasate și/sau obținute pe alte coduri CAEN/activități față de cele prevăzute în planul de afaceri, pe care s-au obținut/se obțin venituri în această perioadă. Această propunere poate fi implementată fără să fie necesare modificări la nivelul Ghidurilor Solicitantului, prin simpla actualizare a mențiunilor din informarea AM POCU din octombrie 2019 privind acordarea tranșei a II-a (care prevede că pentru tranșa a II-a se pot lua în considerare doar veniturile obținute și încasate pe codul/codurile CAEN prevăzute în planul de afaceri).

B. Faciliteze supraviețuirea afacerilor în perioada de sustenabilitate și să creeze premisele redresării economice a startup-urilor:

3. Acceptarea reducerii, pe perioada de 6 luni de sustenabilitate, a normelor de lucru asumate conform planului de afaceri, și/sau reducerea salariilor angajaților, fără a se considera că aceasta este o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă. Această propunere poate fi implementată fără să fie necesare modificări la nivelul Ghidurilor Solicitantului, printr-o instrucțiune/informare emisă de AM POCU care instituie măsuri adaptate situației cu care se confruntă majoritatea startup-urilor finanțate în cadrul POCU.

Sau

4. Acceptarea reducerii, pe perioada de 6 luni de sustenabilitate, a numărului de locuri de muncă create și asumate prin planul de afaceri, fără a se considera că aceasta este o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă. În acest sens, fonduri-structurale.ro a solicitat modificarea Ghidurilor Solicitantului și schemei de ajutor de minimis, urmând ca, în baza acestor modificări, administratorii de grant să poată încheia acte adiționale la contractele de subvenție.

Sau

5. Acceptarea reducerii perioadei de sustenabilitate a locurilor de muncă de la 6 luni la 3 luni, făra a se considera că aceasta este o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă. În acest sens, fonduri-structurale.ro a solicitat modificarea Ghidurilor Solicitantului și schemei de ajutor de minimis, urmând ca, în baza acestor modificări, administratorii de grant să poată încheia acte adiționale la contractele de subvenție.

Consultă rezultatele sondajului și mesajul către autorități

Prezenta scrisoare deschisă continuă demersul fonduri-structurale.ro din luna martie 2020 care a luat forma scrisorii deschise #Business(Not)AsUsual.

Persoană de contact:

Cristina Pojoga

Partener & Consultant Senior

fonduri-structurale.ro

cpojoga@fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1576