Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investiții Regio de peste 3,6 milioane euro pentru reabilitare urbană în Teiuș

Prin proiectul „Regenerarea urbană socio-culturală a orașului Teiuș” se atrag fonduri europene nerambursabile în vederea finanțării unor obiective ce se regăsesc menționate în cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă a Orașului Teiuș 2015-2020, în cadrul căreia s-au stabilit printre altele și investiții în infrastructura cultural-recreativă și îmbunătățirea spațiilor publice urbane. Este vorba de o nouă inițiativă locală finanțată în cadrul Programului REGIO, pentru care a fost semnat vineri, 3 mai 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, contractul de finanțare, în valoare totală de peste 17 milioane lei.

Pentru acest contract se vor utiliza peste 3,6 milioane euro pentru construirea unui centru expozițional cu aspect tradițional românesc, construirea unui centru de tineret, precum și execuția unor lucrări de reabilitare și modernizare a rigolelor și trotuarelor, dar și amenajarea de parcări pe strada Decebal.

Investițiile vor fi susținute prin Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici şi mijlocii din România, în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Lucrările se vor finaliza peste trei ani, în mai 2022.

Cererea de finanțare pentru proiectul „Regenerarea urbană socio-culturală a orașului Teiuș” are ca obiectiv îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din orașul Teiuș, precum și a celor din localitățile apropiate, prin abordarea integrată a nevoilor identificate la nivel local. Astfel, prin intermediul proiectului se urmărește îmbunătățirea serviciilor cultural-recreative, prin construirea unui muzeu pentru dezvoltarea culturală și educațională a orașului, precum și construirea unui centru de tineret. Acesta din urmă va avea un bazin de înot și săli cu funcțiuni diverse: pentru activități recreative, de gimnastică, pentru mai multe sporturi, pentru bowling, dar și o sală de proiecție și una multimedia.

De asemenea, la nivelul proiectului se urmărește îmbunătățirea calității și a aspectului infrastructurii publice urbane, prin reabilitarea și modernizarea unei porțiuni aferente uneia dintre cele mai importante străzi ale orașului, unde vor fi amenajate rigole, trotuare și parcări.

În ce privește Centrul de tineret, se va construi pe artera principală a urbei, în zona ieșirii din oraș către municipiul Aiud, o incintă formată dintr-un singur corp de clădire, cu fundații din beton și structură metalică, având ca învelitoare panouri termoizolante. 

Nu în ultimul rând, acest proiect include și amenajarea trotuarelor și refacerea scurgerii de ape pluviale cu capace carosabile pe strada Decebal, pe o lungime de 915 ml, precum și amenajarea de parcări, inclusiv pentru persoane cu dizabilități, întreaga suprafață reabilitată în zona centrală fiind de peste 1.080 mp.

Bugetul întregului proiect este de 17.113.564,27 lei, din care peste 16,77 milioane lei (adică mai mult de 3,6 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 173