Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Combaterea fraudei: Raportul anual pe 2012 al CE subliniaza nevoia de masuri puternice pentru a proteja bugetul UE

Conform raportului anual al Comisiei privind „Protectia intereselor financiare ale UE”, fraudele care afecteaza bugetul UE au inregistrat o usoara crestere in anul 2012 in comparatie cu anul 2011. In ceea ce priveste cheltuielile, au fost afectate de frauda, in total, 315 milioane euro din fondurile UE, ceea ce reprezinta 0,25 % din bugetul pentru cheltuieli. Aceasta suma trebuie comparata cu cele 295 de milioane euro care au fost afectate de frauda in anul precedent. Aceasta crestere este cauzata, aproape in totalitate, de doua cazuri de frauda care au afectat fondurile de preaderare si care implica sume mari. In ceea ce priveste veniturile bugetare, fraudele suspectate sau confirmate s-au ridicat la 77,6 milioane euro, ceea ce reprezinta 0,42 % din totalul resurselor proprii traditionale colectate pentru anul 2012. Aceasta suma trebuie comparata cu cele 109 milioane euro care au fost afectate de frauda in anul precedent.

Descarca Raportul

In 2012, Comisia a intreprins o serie de initiative importante cu scopul de a intensifica eforturile de combatere a fraudei. Pe langa punerea in aplicare a noii strategii antifrauda, s-au inregistrat progrese legislative semnificative in cursul anului trecut, printre care:

  • propunerea de infiintare a unui Parchet european. Aceasta noua institutie va consolida in mod semnificativ anchetarea si urmarirea penala a practicilor infractionale care afecteaza bugetul UE;
  • noul Regulament OLAF, care va crea un oficiu european de lupta antifrauda mai puternic;
  • o comunicare privind modul in care se poate continua imbunatatirea guvernantei OLAF, pe baza reformei convenite a oficiului si tinand seama de propunerea din partea Parchetului european;
  • propunerea privind protejarea intereselor financiare ale UE prin masuri de drept penal. Prin armonizarea definitiilor infractiunilor comise impotriva bugetului si prin introducerea unor sanctiuni minime care urmeaza sa fie aplicate acestor infractiuni, propunerea ar putea contribui, de asemenea, in mod considerabil la protejarea fondurilor si la descurajarea potentialilor autori ai fraudelor pe intreg teritoriul Uniunii.

Raportul analizeaza, de asemenea, masurile adoptate de statele membre in 2012 pentru a proteja si apara bugetul UE si recunoaste progresele inregistrate in anumite domenii. Cu toate acestea, Comisia subliniaza ca este necesar sa se continue armonizarea si consolidarea abordarilor statelor membre, pentru a garanta ca frauda este combatuta in mod echivalent pe intreg teritoriul UE. O serie de recomandari sunt adresate statelor membre pentru a imbunatati prevenirea si detectarea fraudelor.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, vama, statistica, audit si lupta antifrauda, a declarat: „Comisia aduce combaterea fraudei in UE la un nou nivel. Propunerile pe care le am inaintat in anul precedent — in special propunerea privind un nou Parchet european — pot constitui o lovitura importanta adusa autorilor de fraude din intreaga Europa. In prezent, statele membre trebuie, de asemenea, sa isi demonstreze angajamentul fata de combaterea fraudelor care afecteaza bugetul UE. Invit statele membre sa isi intensifice eforturile depuse la nivel national si sa sprijine noile masuri adoptate la nivelul UE. Fiecare cent recuperat de la autorii fraudelor este cheltuit in interesul public.”

Context
In conformitate cu articolul 325 din TFUE, Comisia intocmeste Raportul anual privind protectia intereselor financiare ale UE pentru a prezenta masurile adoptate in vederea combaterii fraudelor care afecteaza fondurile UE. Prin detaliile pe care le contine cu privire la rata cazurilor de frauda suspectate sau confirmate care sunt raportate de statele membre pentru intregul buget al UE (si anume atat la nivelul veniturilor, cat si al cheltuielilor), raportul contribuie, de asemenea, la stabilirea domeniilor care sunt cele mai expuse riscurilor, in scopul orientarii actiunilor care trebuie intreprinse atat la nivelul UE, cat si la nivel national.

In plus fata de datele referitoare la cazurile de frauda si neregulile raportate, recuperarile si corectiile financiare si nivelurile de raportare din statele membre, Comisia si statele membre aleg, de asemenea, in fiecare an, un domeniu care face obiectul unei analize aprofundate. In acest an, domeniul ales este agricultura. Raportul constata imbunatatiri la nivelul sistemelor de control financiar si de gestionare a riscurilor (de exemplu in ceea ce priveste dispozitiile juridice si orientarile, procedurile administrative si cooperarea dintre autoritatile nationale) in acest domeniu. Cu toate acestea, raspunsurile din partea statelor membre confirma o deficienta care a fost deja evidentiata in trecut, si anume faptul ca statele membre trebuie sa imbunatateasca procesul de monitorizare a rezultatelor anchetelor administrative si penale.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 115