Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Drumuri nationale reabilitate din fonduri structurale in 2008

Drumuri nationale reabilitate din fonduri structurale in 2008

Referitor la articolul „Refugii pentru pietoni la pret de vila - 100.000 euro bucata”, aparut in cotidianul Gandul, in data de 30 aprilie 2007, facem urmatoarele precizari:

Ministerul Transporturilor are in vedere derularea, in perioada 2007 - 2008, a unui program de intretinere a drumurilor nationale, in care este prinsa si componenta de siguranta rutiera.

Pentru componenta de siguranta rutiera, se va derula programul “Drumuri sigure. Construim pentru viata”, care presupune ca pe toate drumurile nationale din administrare, respectiv drumuri europene, nationale principale si secundare, in lungime totala de aproximativ 16.000 km (in intretinere), sa se realizeze urmatoarele lucrari:

1. marcaj axial si marcaj pentru delimitarea partii carosabile ;
2. semnalizare verticala prin indicatoare rutiere;
3. montarea de parapet pe toate sectoarele de drumuri unde acesta lipseste, dar si pe sectoarele unde este deteriorat si nu mai poate fi indreptat;
4. separator median pe sectoarele de drumuri nationale cu patru benzi de circulatie;
5.amenajarea si sistematizarea intersectiilor netratate prin lucrari de reabilitare sau alte situatii;
6. panouri cu mesaje variabile, de regula in zonele cu posibilitate de racordare la reteaua electrica si de supraveghere;
7.amplasarea unor console de sustinere a indicatoarelor pentru presemnalizarea intersectiilor, la toate intersectiile dintre drumurile nationale, precum si dintre drumurile nationale cu alte drumuri clasate ca drumuri judetene si drumuri comunale;
8. portale la iesirea din municipii, orase mari si in intersectiile importante;
9. refugii centrale la trecerile pentru pietoni si lampi cu lumina galbena intermitenta;
10. completari de acostamente, acolo unde diferenta de nivel intre asfalt si acostament depaseste 3 - 4 cm;
11. amenajari de parcari existente si noi (una la 20 km pe drumurile nationale europene si principale, precum si una la 50 km pe drumurile nationale secundare);
12. eliminari puncte periculoase (realizarea de lucrari pentru eliminarea cauzelor care au condus la producerea unor evenimente rutiere grave pe drumurile nationale);
13. sate liniare, lucrari prin care se elimina disfunctionalitatile din trafic in localitatile dezvoltate in lungul drumurilor nationale;
14. realizarea de insule separatoare la intrarea/iesirea in intravilanul localitatilor;
15. amenajarea acceselor la drumurile laterale, pe o lungime de 25 - 50,00 m de la marginea partii carosabile;

Valoarea totala estimata, pentru realizarea lucrarilor sus-mentionate, in perioada 2007 - 2008, este de aproximativ 540.000.000 euro.

in prezent, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania are in bugetul pentru anul 2007, fonduri alocate si aprobate pentru semnalizarea verticala si pentru realizarea marcajelor rutiere pe drumuri nationale din administrare, in valoare de 24.900.000 RON.

La punctele 3 si 4 din program, respectiv separatorul median al sensurilor de circulatie si parapetii de protectie, calculul s-a facut la o valoare medie a preturilor de pe piata, de 42,86 euro/ml, valoare ce include achizitia si montajul acestora. Aceasta inseamna ca, pentru 1400 km de parapet (350 km parapet marginal si 1050 km separator median), sunt necesari aproximativ 60 milioane de euro. Mentionam ca solutiile ce vor fi implementate vor fi executate din parapeti elastici metalici, parapeti din beton sau insule de separare a fluxurilor de circulatie. Solutiile finale se stabilesc in functie de conditiile de trafic, tipul accidentelor rutiere inregistrate in zonele respective si latimea partii carosabile.

Pentru punctul 9 din program, respectiv refugii centrale la trecerile pentru pietoni, s-au realizat in solutii constructive diferite, avand caracter experimental in cadrul proiectelor “Eliminari puncte periculoase” desfasurat in perioada 2001 - 2004, constand in realizarea de lucrari pentru eliminarea cauzelor care au condus la producerea unor evenimente rutiere grave pe drumurile nationale, precum si in cadrul proiectului “Proiect pilot de siguranta circulatiei pe DN 1, locatia Saftica - Balotesti”.

Punctual lucrarile specifice de siguranta circulatiei s-au executat pe DN 39 in Localitatea Lazu, DN 73 in Localitatea Maracineni, pe DN 2A - intrarea la Aeroportul Kogalniceanu, etc. Aceste lucrari au constat din refugii centrale la trecerile de pietoni cu trotuarele de racordare, separatori pentru sensurile de circulatie, amenajarea acceselor la drumurile laterale, amenajarii intersectii, imbunatatirea semnalizarii verticale si orizontale, alveole pentru statii de autobuz, parcari, dispozitive de calmare a traficului.

De asemenea, se are in vedere ca refugiile respective sa se realizeze si in cadrul proiectelor “Asistenta tehnica pentru implementarea masurilor de siguranta rutiera pe DN 1” si “Asistenta tehnica pentru pregatirea de proiecte de siguranta rutiere, finantate prin fonduri structurale”, precum si pe drumurile nationale aflate in reabilitare.

De asemenea, la realizarea insulelor separatoare la intrarea/iesirea in intravilanul localitatilor, s-a considerat un set de cate doua insule, respectiv una la intrare si una la iesire.
Mentionam ca atat la realizarea refugiilor centrale la trecerile pentru pietoni, cat si la realizarea insulelor separatoare la intrarea/iesirea in/din intravilanul localitatilor, o pondere mare din costul lucrarii, o are largirea partii carosabile, care presupune caseta si realizarea sistemului rutier, exproprieri de terenuri, mutarea utilitatilor, iluminatul public in zona, precum si refacerea racordarilor cu partea carosabila existenta.

Estimarile privind costurile refugiilor centrale, au fost extrase din continutul raportului proiectului “PHARE 2004 - Asistenta tehnica pentru implementarea masurilor de siguranta rutiera pe DN 1”, ce au fost prezentate Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania de consortiul de firme de consultanta, respectiv EPTISA, CONSITRANS, SWEROAD, angajat pentru pregatirea proiectelor ce vor fi implementate pe DN 1 si pe toate celelalte drumuri nationale incepand cu anul 2008 cu finantari asigurate de fondurile structurale si fonduri PHARE.

Pentru punctele 12 si 13 din program, respectiv eliminarea punctelor periculoase prin realizarea de lucrari pentru eliminarea cauzelor care au condus la producerea unor evenimente rutiere grave pe drumurile nationale, precum si pentru lucrarile prin care se elimina disfunctionalitatile din trafic in localitatile dezvoltate in lungul drumurilor nationale (sate liniare), banii sunt alocati din fonduri structurale, PHARE si de la Banca Mondiala (aproximativ 140.000.000 mil euro).

Aceste bugete sunt estimari pentru a accesa fondurile necesare realizarii programului sus-mentionat.

Achizitia lucrarilor si serviciilor se va face in conditiile OUG nr. 34/2006, aprobata cu modificari si completari prin legea nr. 337/2006 privind achizitiile publice, procedura in urma careia vom obtine pretul corect al lucrarilor.

Licitatiile se vor realiza transparent, prin publicarea tuturor documentelor de licitatie, pe site-ul C.N.A.D.N.R.( www.andnet.ro ).

In acest sens, va adresam invitatia de a participa la sedintele de deschidere a ofertelor, comisiile de evaluare urmand a fi numite din cadrul Autoritii Contractante. In cadrul comisiilor vor putea fi cooptati si experti externi, inclusiv din mass media, in conditiile prevazute de lege.

Pe site-ul C.N.A.D.N.R. gasiti urmatoarele materiale:
1. Prezentare in Power Point a programului Drumuri Sigure. Construim pentru Viata,
2. Lista cu lucrarile care se estimeaza a se realiza in cadrul programului respectiv,
3. Modele insule tip trecere pentru pietoni, pentru drumurile cu doua, respectiv patru benzi de circulatie,
4. Lista punctelor periculoase generatoare de accidente rutiere pe reteaua de drumuri nationale - lucrari executate in perioada 2000-2006,
5. Lista contractelor, antreprenorii si valoarea finala a contractelor de eliminare a punctelor periculoase.

Sursa: Ministerul Transporturilor

Vizualizări: 215