Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Absorbtia de bani din fondurile structurale va creste in 2010

In 2010, absorbtia de bani europeni din fondurile structurale va creste, potrivit consultantului de la Structural Consulting™ Group, Dragos Jaliu. In opinia sa, beneficiarii au inteles ce inseamna fondurile structurale si au invatat cum sa depuna proiectele.

"Daca ar fi sa comparam 2009 cu 2008, putem spune ca numarul proiectelor depuse s-a dublat. Daca la sfarsitul anului 2008, numarul de proiecte depuse era in jur de 6000, acum la sfarsitul anului 2009, conform datelor oficiale, cifra a ajuns la 14.000 - 14.500 de proiecte," a declarat Dragos Jaliu, consultant Structural Consulting™ Group.

Absorbtia de fonduri europene a fost insa foarte mica. "Situatia din luna octombrie este aproape incredibila. Dintr-un numar de proiecte a caror valoare era de circa 9 miliarde de euro, s-au pus in practica proiecte care echivaleaza doar circa 680 de mii de euro, ceea ce mi se pare extraordinar de putin," a precizat deputatul Valeriu Tabara.

Principala cauza a unei absorbtii nesatisfacatoare, de doar 10% la sfarsitul lui noiembrie 2009, tine de administratia publica, spune Jaliu. "Foarte multi dintre cei care lucreaza in autoritatile de management sau organisme intermediare, cei care gestioneaza efectiv banii europeni, au plecat din sistem. Exista o fluctuatie a personalului deosebit de mare," considera Dragos Jaliu.

Sursa: www.money.ro

Vizualizări: 84