Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Președintele României: Vor fi suplimentați banii alocați șomajului tehnic, iar ratele la bănci vor putea fi amânate cu până la 9 luni

Astăzi, 25 martie 2020, președintele României, Klaud Iohannis, a făcut precizări referitoare la noile măsuri adoptate în cadrul celei mai recente ședințe de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, astfel:

  1. Sănătate

Prima se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani”, a declarat președintele. 

  1. Șomaj tehnic

A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic.”

În cadrul ședinței de guvern din data de 18 martie 2020, premierul Ludovic Orban a precizat modalitatea de asigurare a plății angajaților care intră în șomajul tehnic, astfel:

  • Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

Pachetul de măsuri adoptat în cadrul ședinței din data de 18 martie poate fi consultat aici.

  1. Ordonanță de Urgență - amânarea ratelor la bănci cu până la 9 luni

Conform președintelui, mâine, 26 martie 2020, va fi publicată o nouă Ordonanță de Urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.

La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an, potrivit președintelui.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Administrația Prezidențială

Vizualizări: 313