Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un sat lipovenesc se urbanizeaza cu fonduri europene

Satul Carcaliu, in care traieste una din cele mai mari comunitati de rusi lipoveni din Romania, s-a transformat in santier. Aproape trei milioane de euro se investesc, incepand de anul trecut, in acest sat, iar peste un an, cand lucrarile se vor incheia, toate problemele de infrastructura locala din sat vor fi rezolvate. 


Fondurile pentru aceste investitii, fara precedent pentru un sat din judetul Tulcea, au fost alocate de Uniunea Europeana, in baza unor proiecte de infrastructura locala si de protectie a mediului.


Alimentarea cu apa


Primul astfel de proiect finantat de UE in acest sat a fost cel de alimentare cu apa a localitatii.  Desi Carcaliu este situat la numai cateva sute de metri de Dunare, localnicii, pana in urma cu cateva luni, aveau mari probleme cu asigurarea apei pentru pregatirea hranei. Din acest motiv, toate gospodariile din respectiva localitate detin cate un bazin urias in care oamenii aduna continuu apa de ploaie. Respectivele bazine sunt amplasate in beciurile caselor si, in plus, imobilele din curtile celor din Carcaliu au sisteme ingenioase de colectare a fiecarei picaturi de apa de pe acoperisuri.


Canalizarea si colectarea apelor uzate


Dupa impanzirea localitatii cu retele de apa potabila, langa acestea au aparut alte investitii. Este vorba de instalatiile de canalizare si de statia de tratare a apelor uzate.


Primarul declara ca a reusit sa-i convinga pe gestionarii fondurilor europene din Romania sa coreleze aceste investitii in asa fel incat sa nu se sape de mai multe ori ulitele satului. Astfel, imediat ce au fost montate conductele de apa potabila s-au realizat si instalatiile de canalizare.


Modernizarea infrastructurii rutiere si gestionarea deseurilor


Acum, la Carcaliu, se deruleaza ce-a de-a doua etapa de realizare a infrastructurii urbane in aceasta localitate care, pana de curand, parea incremenita in praf si în uitare. Este vorba de modernizarea strazilor si a trotuarelor. 


Mai bine de jumatate din lucrarile de asfaltare a strazilor si trotuarelor acestui sat s-a realizat.

La marginea satului, spre Turcoaia, Primaria Carcaliu a organizat inca un santier. Este vorba de amenajarea unei gropi ecologice unde urmeaza sa se colecteze gunoiul menajer din localitate.


Sursa: www.ecomunitate.ro

 

Vizualizări: 185