Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Obligațiune în valoare de 5 miliarde de euro pentru NextGenerationEU

Comisia Europeană a obținut marți, 8 februarie 2022, în numele UE, încă 5 miliarde euro pentru fondurile NextGenerationEU.

Scadentă la 6 iulie 2051, obligațiunea pe 30 ani – executată ca o suplimentare a unei obligațiuni UE existente – ridică finanțarea totală obținută în cadrul programului la 78,5 miliarde euro.

Obligațiunea a fost suprasubscrisă de aproape 13 ori, atingând un registru de ordine în valoare totală de 64,1 miliarde euro. Această cerere puternică a permis Comisiei să plaseze obligațiunea în condiții de preț foarte bune, acesta fiind un semn al încrederii puternice a investitorilor în programul NextGenerationEU.

Comisia a completat această emisiune cu o obligațiune suplimentară de 2,2 miliarde euro pe 5 ani, menită să finanțeze împrumuturile reciproce acordate Portugaliei în cadrul Mecanismului european de stabilizare financiară (MESF).

Utilizând fondurile deja obținute în cadrul NextGenerationEU, Comisia a finanțat plăți de aproximativ 67 de miliarde euro către o serie de state membre în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. La sfârșitul lunii decembrie 2021, se alocaseră peste 7 miliarde euro pentru a sprijini alte programe ale UE care sunt esențiale pentru succesul tranziției digitale și al tranziției verzi ale Europei.

Tranzacția de marți este cea de a șasea tranzacție sindicalizată pe care Comisia a efectuat-o în cadrul NextGenerationEU. Pe lângă cele 2,5 miliarde euro obținute pentru program prin licitație de obligațiuni în luna ianuarie, tranzacția plasează Comisia la 7,5 miliarde euro de obiectivul său de finanțare de 50 de miliarde euro pentru primele șase luni ale anului 2022.

Comisia intenționează să execute alte patru tranzacții sindicalizate în perioada martie-iunie 2022. Tranzacțiile sindicalizate vor fi completate de alte licitații lunare pentru obligațiuni UE. De asemenea, se va obține în continuare finanțare pe termen scurt în cadrul a două licitații de titluri UE pe lună, ceea ce oferă o flexibilitate suplimentară pentru a-și satisface nevoile de plată.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 186