Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru "Electrificare 2007-2009"

Fonduri europene pentru "Electrificare 2007- 2009"

Briefing sustinut de Mircea Toader, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor

Dna. Camelia Spataru

Una din deciziile luate in sedinta de astazi a fost aprobarea, la propunerea Ministerului Administratiilor si Internelor si a Ministerului Economiei si Comertului, a programului „Electrificare 2007-2009” privind alimentarea cu energie electrica a localitatilor neelectrificate.

Dl. Mircea Toader

Este vorba de un program denumit „Electrificare 2007 - 2009”, privind alimentarea cu energie electrica a localitatilor neelectrificate si infiintarea Unitatii de management a programului.

in esenta, pe baza datelor furnizate de Ministerul Economiei si Comertului - Societatea Eelectrica S.A., exista in Romania la ora actuala 70.000 de gospodarii neelectificate (67.738 este cifra exacta), care sunt distribuite in 82 de localitati total neelectrificate - sa nu va ganditi la localitati mari, este vorba de niste catune prin zone departate de zonele urbane, dar sunt totusi neelectrificate, care cuprind 2669 de gospodarii. Exista 20.000 de gospodarii amplasate in 890 de localitati rurale partial electrificate si 18.822 de gospodarii in 93 de localitati urbane care necesita extindere. Aceste date reprezinta zona in care Electrica S.A. este distribuitor si stiti ca Electrica S.A. este o societate de stat.

La partea privata a distribuitorilor privati repartitia este altfel: 658 de gospodarii amplasate in 39 de localitati neelectrificate, 17.700 in 822 de localitati rurale partial electrificate si 7.612 in 79 de localitati urbane care necesita extindere.

Deci totalul locuintelor care trebuie racordate electric sunt 67.738, considerand o medie intre 10 si 24 de milioane costuri de racord a unei gospodarii, diferentiate in functie de departarea de primul punct de transformare.

Suma necesara este de 479.627 de mii de lei noi sau 4.790 de miliarde de lei vechi. Important este ca aceste sume se distribuie prin comunitatile locale. Prin aceasta Unitate de implementare a programului care se infiinteaza la nivelul ministerului nostru, unde pe baza proiectelor depuse de societatea de distributie impreuna cu comunitatile locale, se vor distribui fondurile pentru realizarea acestei electrificari a acestor gospodarii. Important este ca aceste sume se distribuie direct catre comunitatile locale, deci cei care vor realiza aceste proiecte si le vor implementa sunt comunitatile locale.

Sistemul de distributie realizat va fi in proprietatea administratiilor locale si va fi dat in exploatare societatilor de distributie, conform unui contract de concesiune si a unor taxe stabilite de comun acord.

Totodata, foarte important este ca, de acum incolo, orice zona care va trebui electrificata va fi intr-o forma comuna a administratiilor locale si eventual a societatilor de distributie. in Guvern chiar s-a dispus ca contributia societatilor de distributie private sa creasca in cuantumul pe care l-am prevazut noi initial, in asa fel incat sa-si asume si responsabilitatea chiar daca din punct de vedere economic cateodata este mult mai scazut profitul. Important este ca toata Romania sa fie racordata la energie electrica.

Este un comitet interministerial care coordoneaza acest Program, format din Ministerul Administratiei si Internelor, la nivel de secretar de stat pentru comunitatile locale, secretari de stat din ministerele Economiei si Comertului si secretari de stat din Ministerul de Finante. Comitetul va stabili cuantumul fiecarei participari. Finantarea se asigura de la bugetul de stat, de la bugetele locale, din grant-uri si, eventual, fonduri europene si co-participarea substantiala a societatilor de distributie, care au aceasta obligatie.

Initial si proiectul a fost gandit si promovat de catre Ministerul Economiei si Comertului, avand in vedere pe principiul descentralizarii, comunitatile locale avand aceste obligatii si responsabilitati, proiectul a ajuns la MAI, astfel incat pe viitor aceste fonduri sa fie distribuite catre comunitatile locale.


Reporter: Unde sunt prinsi in bugetul pe acest an banii acestia?

Dl. Mircea Toader: La bugetul de stat trebuie sa fie 3.300 de miliarde in acest an. Bineinteles, daca proiectele respective sunt realizate. Suntem in faza in care vom analiza fiecare zona in parte, este o prevedere, dar discutiile vor fi facute practic cu fiecare furnizor de finantare in parte.

Reporter: ªi cum puteti obliga societatile private sa contribuie la acest program?

Dl. Mircea Toader: Printr-o discutie, (...) de reglementare in domeniul energiei, cand stabileste tarifele catre populatie sau tarifele de furnizare a energiei electrice exista o anumita cota pentru dezvoltare. Prin parteneriat, aceasta a fost obligatia pe care si-a luat-o domnul ministru Varujan Vosganian, ca va discuta cu dansii in asa fel incat sa aiba o contributie. in ultima instanta, daca nu o agreeaza vom gasi noi o solutie de cofinantare a partii de buget national, urmand ca partea de distributie a energiei electrice sa fie in participare mai mica. Deci tariful de distributie in conditiile acestea nu mai este de 10 lei kilovatul, va fi de 7 lei sau de 6 lei, fiindca nu au investit, urmand ca diferenta sa fie acoperita pentru dezvoltare.

Dar eu cred ca societatile de distributie au acest interes si trebuie sa aiba acest interes, mai mult decat atat, aceasta obligatie sociala. ªi ei participa, ca si noi, la dezvoltare, in special la cea rurala, mai ales ca odata trasa energie electrica acolo este si o sansa de dezvoltare economica. Deci, si pentru ei, cu cat este consumul mai mare cu atat ar trebui sa aiba si un profit mai mare.

Reporter: Electrica a luat acum 3-4 ani un imprumut de 200 de milioane de euro pentru electrificare. Spuneti-mi va rog ce s-a intamplat cu acei bani ?

Dl. Mircea Toader: Nu va pot raspunde eu. Va pot da o cifra: in perioada 1997-2006 au fost racordate la retea un numar de 78.000 mii de gospodarii de catre Electrica S.A., probabil ca acolo este suma. Nu sunt eu cel in masura sa va raspund cum s-au utilizat acei bani, care pana acum erau distribuiti si pe programe realizate de catre Ministerul Economiei si Comertului prin Electrica S.A .

Reporter: Sa inteleg ca acel program privea electrificarea de acum 3-4 ani, adica alte gospodarii (...)

Dl. Mircea Teoader: Altele. S-au facut pana in prezent 78.000. Programul apartinea initial Ministerului Economiei si Comertului. Faptul ca au aparut societati de distributie private pe de-o parte, iar pe de alta parte principiul descentralizarii presupune trecerea spre domeniul public local a cat mai multa infrastructura, inclusiv infrastructura in energie electrica, s-a luat decizia sa fie cel putin corelate cu administratiile locale care primesc si acesti bani. Practic, acest program rezolva problema a 67.000 de gospodarii.

(...)oricum exista o corelare. in mod cert peste 7, 3 sau 5 ani tot mai apar locuinte care trebuie electrificate, dar credem ca programul care il promovam acum va permite ca administratiile locale, din suma rezultata din diferenta de tarif, sa poata eventual sa-si asigure singure sistemul de racord, dar repet racordul pana la poarta. De la poarta cetateanului pana la casa este problema personala a fiecarui consumator.

Reporter: S-a discutat in sedinta si despre restructurarea Guvernului?

Dl. Mircea Toader: Nu s-a discutat, cel putin cat am stat eu acolo.

Reporter: Ati spus ca in 9 ani, din 1997 pana in 2006 au fost electrificate 78 de ...

Dl. Mircea Toader : Da, au fost racordate la retea.

Reporter: 78.000 de gospodarii. Dumneavoastra spuneti ca prin acest proiect, in doi ani, veti face tot atat.

Dl. Mircea Toader: in mod cert, fiindca atata timp cat creezi o descentralizare reala si ii spui primarului, te ocupi de aceasta treaba, gasesti si solutii rapide. Tot ce faci la nivel national si concentrat este dificil. Tot ce este adus cat mai jos, si avem experienta de la Ministerul Educatiei privind primele hotarari pe care le-am dat noi pe reabilitarea scolilor prin inspectorate si nici acum nu s-au terminat unele, iar cele care s-au dat la primarii - ultimele patru s-au si finalizat. Acesta este avantajul descentralizarii.

Reporter: Pana in 2009 nu va mai fi nici o gospodarie neelectrificata?

Dl. Mircea Toader: Asa este in program.

Reporter: Ati simtit ceva mai special astazi in sedinta de Guvern, ca ar putea fi ultima la care participa ministrii PD?

Dl. Mircea Toader: Nu am eu asemenea raspunsuri, sunt speculatii ale dumneavoastra.

Reporter: Dumneavoastra ce directive ati primit de la partid ?

Dl. Mircea Toader: Este o conferinta de presa privind hotararea care a fost promovata. Daca vreti decizii politice, discutam la partid.
Multumesc frumos.

Sursa: Guvernul Romaniei

Vizualizări: 134