Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A treia reuniune a Comitetului de Monitorizare pentru Programul de Cooperare Romania-Bulgaria

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania – Bulgaria 2007-2013 a organizat, in data de 23 iunie 2009, la Vidin, Bulgaria, a treia reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare. Scopul reuniunii a fost aprobarea urmatoarelor documente importante pentru implementarea programului:

  • raportul anual de implementare (aferent anului 2008),
  • metodologia pentru generarea de proiecte strategice,
  • al doilea corrigendum la Pachetul Aplicantului pentru apelul deschis pana la data de 30 aprilie 2010.

Raportul anual de implementare, aferent anului 2008, este un document solicitat prin regulamentele instrumentelor structurale tuturor programelor finantate din acestea, pentru fiecare an de implementare. Raportul contine informatii privind progresul Programului Romania-Bulgaria, respectiv situatia proiectelor depuse in cursul anului 2008, masurile de informare pentru potentialii aplicanti si masuri de promovare a programului, progresul inregistrat pe fiecare axa in parte. Acesta va fi transmis Comisiei Europene spre a fi aprobat.

Metodologia pentru generarea de proiecte strategice are in vedere stabilirea unor domenii prioritare ale programului pentru care se pot dezvolta idei de proiecte cu specificul unui proiect strategic. De asemenea, a fost aprobat un format standard care se va depune intr-o prima etapa pentru dezvoltarea ulterioara a unui proiect strategic. Metodologia mai prevede si un calendar pentru colectarea, dezbaterea si aprobarea ideilor de proiecte strategice, elaborarea unui ghid specific acestui tip de proiecte, precum si evaluarea si selectia aplicatiilor depuse de catre un subcomitet al Comitetului Comun de Monitorizare.

Simplificarea procesului de depunere a proiectelor in cadrul PCT Romania-Bulgaria

Al doilea corrigendum la Pachetul Solicitantului prevede:
  • simplificarea procesului de depunere a proiectelor (ex. documentele privind situatia financiara vor fi solicitate in faza de contractare si nu la depunerea proiectului),
  • simplificarea procesului de elaborare a aplicatiilor si de evaluare a propunerilor de proiecte depuse (ex. se va oferi un model standard de studiu de trafic valabil la nivelul programului, criteriile complexe de evaluare vor fi simplificate pentru a accentua importanta impactului transfrontalier al proiectului),
  • cresterea coerentei Ghidului Solicitantului, prin abordarea temelor care au facut subiectul clarificarilor in cursul apelurilor de proiecte.

Descarca Corrigendumul 2

Sursa: MDRL

Vizualizări: 120