Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Uniunea Europeana da bani pentru informatizarea zonelor rurale

Micii intreprinzatori vor sa acceseze fonduri structurale pentru dezvoltarea serviciilor si infrastructurii de telecomunicatii din mediul rural

Desi procedurile de accesare a banilor europeni nu sunt in totalitate definitivate de catre autoritati, iar la documentatia specifica inca se mai lucreaza, micii afaceristi din afara Capitalei isi fac deja planuri pentru a intra in posesia sumelor de care au nevoie. O mare parte din fondurile acordate de Uniunea Europeana sunt orientate pentru cresterea accesului la informare prin intermediul internetului, mai ales in zonele rurale.

"Desi numarul conexiunilor la internet in Romania aproape s-a dublat in ultimii ani, inca suntem departe de media europeana. Situatia este critica mai ales la nivel rural, acolo unde furnizorii privati de retele nu au niciun interes sa-si extinda afacerile din cauza costurilor foarte mari, de aceea sprijinul financiar european in aceste zone de esec al pietei este vital", a declarat Dan Barna, expert si consultant finantari europene - Structural Consulting Group.

300.000 de euro, pentru internet in satele brasovene

Sorin Cojan a lucrat ca depanator intr-o intreprindere de stat, iar dupa 1989 ca director tehnic in cadrul companiei RCS&RDS. Experienta acumulata i-a servit sa puna bazele unei afaceri proprii, in domeniul telecomunicatiilor, prin racordarea localitatilor din mediul rural la o retea de cablu. in prezent, compania de cablu pe care o conduce-SC Interimpex SRL, numara aproximativ 3.000 de clienti, in 12 localitati din judetele Brasov si Covasna. in ultimii doi ani de zile, Cojan a investit peste 80.000 de euro in afacerea pe care o conduce, ajungand la o cifra de afaceri de peste 130.000 de euro. Nu se teme de operatorii mari de cablu tv. "Daca aceste companii ar veni pe aceste segmente, s-ar duce in pierdere. in ceea ce priveste extinderea serviciilor pe care le ofer si in alte localitati, acesta nu este un obiectiv. Nu mai exista localitati libere din punct de vedere al furnizarii de telecomunicatii, iar eu nu imi permit sa ma duc peste un alt operator mic de cablu", a declarat, pentru Adevarul, administratorul si asociatul unic al companiei, Sorin Cojan.

Obiectivele pe termen lung sunt ambitioase, iar tinta este dezvoltarea serviciilor de telecomunicatii pe care le ofera in zonele rurale unde activeaza. "Pe langa cablu, vrem sa furnizam si internet de calitate in aceste localitati, si eventual servicii de telefonie", a precizat Cojan. Potrivit acestuia, pentru implementarea serviciilor de telefonie fixa, costurile firmei pentru fiecare abonat se ridica la aproximativ 50 de euro, investitia minima in acest sens fiind de 100.000 de euro. Pentru ca este o companie mica ce activeaza numai pe plan local si indeplinirea standardelor impuse de normele europene necesita costuri suplimentare, ce nu pot fi sustinute decat prin imprumuturi bancare sau chiar prin fonduri structurale. "Legislatia europeana impune ca retelele de cablu sa fie coborate in subteran. Costurile pentru a cobori 50-60 km de retea, de care dispun, sunt foarte mari. in plus, tehnologiile existente in prezent trebuie dezvoltate, insa pentru toate este nevoie de bani", spune Cojan. in acest punct al afacerii, Cojan se gandeste sa aplice pentru accesarea de bani europeni. Suma vizata se invarte in jurul valorii de 300.000 de euro, bani ce vor fi folositi pentru dezvoltarea serviciilor de telecomunicatii in mediul in care activeaza.

137 milioane de euro pentru sustinerea dezvoltarii IT&C

in Romania, Programul Operational "Cresterea competitivitatii economice" finanteaza astfel de idei de proiect. Suma alocata la nivelul Romaniei pentru "Sustinerea utilizarii tehnologiei informatiei" este de aproximativ 137 milioane de euro pentru perioada 2007-2013. "Valoarea maxima a sprijinului financiar nerambursabil pe care un furnizor de retele de comunicatii poate sa o obtina este de un milion de euro. Vor fi finantate in special proiectele cu cele mai bune solutii cost-beneficiu, adica proiecte cu finantare redusa, dar care genereaza venituri mari", a declarat, pentru Adevarul, Dragos Jaliu, lector SNSPA. Solicitarile de finantare vor putea fi depuse la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, organism care va realiza selectarea proiectelor si va acorda grantul. "Cofinantarea pe care o intreprindere mica, ca din exemplul de mai sus, trebuie sa o asigure este de minim 30% din totalul costurilor eligibile ale proiectului", a adaugat Jaliu.

Sursa www.adevarulonline.ro

Vizualizări: 197