Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

98 de milioane de euro pentru reabilitarea falezelor si investitii costiere

„Romania a alocat 98 milioane de euro pentru lucrari de investitii costiere si pentru reabilitarea falezelor: 57 milioane de euro sunt prevazute in acest scop in Programul Operational Sectorial de Mediu, iar 41 milioane de euro sunt aprobate spre contractare prin Memorandumul pentru finantarea investitiilor prioritare de mediu si gospodarire a apelor, pentru perioada 2006 - 2009.”
„Este timpul sa continuam eforturile in vederea rezolvarii problemelor ce afecteaza zona costiera, prin promovarea de solutii inteligente, care sa duca la o dezvoltare durabila a acestei zone”, a declarat astazi, 2 martie, Sulfina BARBU, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, la deschiderea oficiala a seminarului stiintific „Solutii inteligente de protectie costiera”.

In cadrul acestui seminar, organizat de Fundatia pentru Reconstructie Ecologica si Dezvoltare Durabila - FREDD si Societatea pentru Promovarea Energiilor Regenerabile, Inepuizabile si Noi, sub auspiciile Catedrei de Hidraulica si Protectia Mediului a Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, au fost dezbatute subiecte privind evaluarea si certificarea potentialului energetic al marilor aglomerari de reziduuri, deseuri si resturi menajere pe litoralul romanesc, utilizarea integrata a resurselor energetice regenerabile in zona costiera, folosirea digurilor submerse pentru combaterea eroziunii si refacerea plajelor dar si analizarea studiului de fezabilitate privind reabilitarea si protectia costiera a zonelor Mamaia Sud si Eforie Nord.

Ministrul Sulfina BARBU a subliniat faptul ca „ne aflam intr-un moment in care presiunea asupra zonei costiere vine atat din partea societatii, in tendinta sa de dezvoltare, cat si din partea fenomenelor naturale, determinate in special de schimbarile climatice la nivel global. De aceea, este necesar sa luam masuri urgente pentru protectia si reabilitarea zonei costiere care se confrunta cu presiuni tot mai mari asupra resurselor naturale si ecosistemelor sale terestre si marine, cauzate in special de factorul uman: cresterea populatiei, urbanizarea, dezvoltarea agriculturii, pescuitului, industriei, comertului sau turismului”.

Pentru protejarea si refacerea zonei costiere, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a promovat proiecte internationale, care vin in sprijinul rezolvarii problemelor prioritare ale litoralului romanesc al Marii Negre cum ar fi proiectul „Implementarea Directivei Cadru pentru Apa si a Managementului Integrat al Zonei Costiere in apele de tranzitie si costiere din Romania”, finantat de Guvernul Olandei si proiectul „Studiul privind protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre”, finantat de Guvernul Japoniei.

Investitiile efectuate in perioada 2005 - 2006 pentru litoralul romanesc, finantate din bugetul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, se cifreaza la aproximativ 43 milioane lei. Printre acestea se numara proiectele privind "Amenajarea complexa pentru atenuarea viiturilor si refacerea plajei si falezelor din Costinesti” (in valoare de 30 milioane lei), „Stoparea eroziunii in zona Jupiter - Venus” (in valoare de 3 milioane lei), lucrari de descarcare a baltii Tuzla (in valoare de 4,8 milioane lei), dar si lucrari de consolidare a litoralului in sectorul Nord Midia - etapa I, pentru care au fost alocate 1,5 milioane lei, executandu-se pana in prezent lucrari de 0,5 milioane lei.

Toate aceste proiecte sunt orientate spre realizarea unui management integrat al zonei costiere, tinand cont de prevederile Directivei Cadru privind Apa si de necesitatea reducerii eroziunii costiere.

In scopul limitarii procesului de eroziune, reabilitarii zonei costiere si a prevenirii degradarii acesteia, MMGA impreuna cu Agentia Internationala de Cooperare Japoneza (JICA) au initiat proiectul “Studiu privind protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre”.

Obiectivul principal este elaborarea unui plan de protectie a partii sudice a litoralului romanesc. Au fost alese doua zone prioritare (Eforie Nord si Mamaia Sud), in vederea reabilitarii si realizarii unor lucrari de protectie impotriva eroziunii, lucrari care prevad inclusiv actiuni de innisipare. Costul estimat pentru prima faza a proiectului, care se deruleaza in perioada 2005 - 2010, este de 130 milioane Euro.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - 02.03.2007

Vizualizări: 122