Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ghidul PNRR privind construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, lansat în consultare publică

Ministerul Energiei a lansat ieri, 8 aprilie 2024, în consultare publică ghidul „Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză” din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Solicitanții eligibili sunt:

  • producători de gaz natural, 
  • microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare de energie electrică,  
  • microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și mari producătoare/consumatoare de hidrogen, 
  • unităţi administrativ-teritoriale, 
  • Institute naționale de cercetare-dezvoltare în domeniul energiei, având personalitate juridică, definite prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002, inclusiv asocieri/parteneriate formate din aceşti actori.

Bugetul alocat estimat al apelului de proiecte este de 43.657.826,40 euro. Conform ghidului în consultare, în funcție de valoarea contractelor de finanțare încheiate în etapa de contractare, există posibilitatea suplimentării bugetului apelului până la valoarea de 59.835.000 euro.

Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:

  • Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi, inclusiv extinderea de capacități  de producție a hidrogenului verde;
  • Capacitatea de stocare

Capacitatea de stocare, ca parte componentă a procesului tehnologic de producere de hidrogen verde (stații complete de producere cu o capacitate de furnizare a hidrogenului prin intermediul unei instalații de stocare), trebuie să fie proporțională cu capacitatea de producție. În cadrul proiectului se vor deconta cheltuieli cu capacitatea de stocare în limita a 20% din valoarea ajutorului de stat.

Propunerile, sugestiile şi opiniile privind ghidul vor fi trimise până la data de 22.04.2024. 

Descarcă documentele

Sursa: Ministerul Energiei 

Vizualizări: 194