Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Interreg VI-A România-Bulgaria: Ghidul privind îmbunătățirea accesului la servicii educaționale incluzive și de calitate pe tot parcursul vieții, în consultare

Structurile de management ale Programului Interreg VI-A România-Bulgaria au lansat în consultare publică Ghidul Aplicantului dedicat Priorității 3 - O regiune educată, Obiectivul specific 4.2 - Îmbunătățirea accesului egal la servicii incluzive și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea unei infrastructuri accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online.

Solicitanți eligibili:

  • Organisme publice naționale, regionale și locale, instituții, administrații, agenții, inclusiv organismele de drept public [care intră sub incidența definiției de la articolul 2 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE privind achizițiile publice], consilii județene/districtuale, consilii locale/municipii, instituții de învățământ și de cercetare etc.
  • Camerele de comerț și agențiile de dezvoltare regională care funcționează în zona eligibilă și sunt înregistrate în conformitate cu legislația națională
  • Organizații neguvernamentale (asociații sau fundații) în sensul art. 192, din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046) 
  • Birouri/sucursale ale autorităților publice naționale/regionale și ale altor organisme publice care activează pe temele prioritare din zona programului (înregistrate și care funcționează în zona programului). În cazul în care acele birouri/sucursale care funcționează în zona programului nu sunt persoane juridice, cererea trebuie să fie depusă de către sediul acestora, indicându-se biroul/sucursala responsabilă pentru implementarea activităților.

Alocarea financiară este de 15,000,000 euro.

Activități eligibile:

  • Dezvoltarea unor programe extinse și structurate de învățare a limbilor străine, ca vector de consolidare a încrederii dincolo de graniță, de creare a bazei pentru schimburi viitoare și, de asemenea, ca factor de stimulare a ocupării forței de muncă.
  • Dezvoltarea de programe comune de educație și formare transfrontalieră - la fața locului în zonele în care accesibilitatea nu reprezintă un obstacol sau online, utilizând instrumente și metode de învățare digitalizate, dacă prezența fizică nu este o opțiune.
  • Dezvoltarea de programe transfrontaliere de stagii sau plasamente și de schimburi de studenți pentru tinerii absolvenți/studenți.
  • Dezvoltarea de inițiative comune de sprijinire a educației și învățării adulților, inclusiv facilitarea mobilității în scop educațional.
  • Dezvoltarea de parteneriate între instituțiile de învățământ secundar și superior și întreprinderi, pentru a îmbunătăți orientarea către piață și aspectul calitativ al educației și pentru a oferi tinerilor studenți posibilitatea de a se forma și/sau de a studia de cealaltă parte a frontierei. Sunt avute în vedere în special schimburile pe termen lung.
  • Măsuri comune pentru îmbunătățirea legăturii dintre piața muncii și sistemul de educație și formare profesională.
  •  Investiții în infrastructura unităților de învățământ (de exemplu, spații de învățare, cum ar fi săli de clasă, laboratoare, biblioteci, ateliere, săli de sport, spații de învățare în aer liber, dar și alte facilități) pentru toate nivelurile de învățământ și activitățile educaționale (inclusiv cele de recuperare și cele extrașcolare), formarea tehnică și profesională.
  • Investiții în asigurarea unei dotări adecvate pentru spațiile comune de învățare, cu accent pe digitalizare: echipamente, instrumente etc., în special cele care sprijină dezvoltarea competențelor practice și/sau digitale și învățarea la distanță, cum ar fi calculatoare, echipamente de videoconferință/învățare la distanță, învățare etc.

Propunerile și sugestiile se pot trimite la adresa de e-mail: robg@mdlpa.gov.ro până la data de 8 aprilie 2024. 

Descarcă documentele

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 167