Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MIPE: Două fonduri de equity primesc încă 50 milioane euro din PNRR

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că în ședința de lucru din 28 februarie 2024, Comitetul de Investiții desemnat de Guvernul României pentru Fondul de Fonduri de capital de risc pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) a aprobat finanțarea a două noi fonduri de investiții care vor primi o alocare prin PNRR. Gestionat de către Fondul European de Investiții, instrumentul de capital de risc al PNRR finanțează investiții în întreprinderi mici și mijlocii, întreprinderi cu capitalizare medie și proiecte de infrastructură.

Conform comunicatului oficial, fondurile Early Game Ventures II și BoldMind au primit aprobarea Comitetului pentru suma totală de 50 milioane euro, urmând ca semnarea acordurilor de contribuție dintre FEI și administratorii de fond să aibă loc în următoarele luni.

Fondul Early Game Ventures II va continua strategia de investiții în tehnologie a primului fond administrat de aceeași echipă, care a beneficiat de o contribuție prin instrumentul financiar de equity finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și care a încheiat perioada principală de investiții.

BoldMind este primul fond cu investitori instituționali administrat de echipa condusă de investitorul român Dragos Roșca. Echipa are o strategie diversificată de investiții în companii aflate în stadiul de creștere accelerată.

„Aprobarea de astãzi reprezintă un pas important în implementarea inițiativei de capital de risc din cadrul PNRR, sprijinind, în același timp, realizarea următorului jalon aferent din cadrul PNRR. Până acum, incluzând aprobările susmenționate, Comitetul a aprobat 8 investiții în valoare de 175 milioane euro, iar fondurile au investit aproximativ 60 milioane euro în companii românești în 2023. Eforturile complementare de facilitare a accesului la finanțare pentru dezvoltarea IMM-urilor noastre care în momentul acesta sunt în plină desfășurare nu vor contribui doar la diversificarea mixului de producție și servicii oferite de România, dar ne vor crește competitivitatea și atractivitatea de țară pentru alți investitori”, a spus Teodora Preoteasa, secretar de stat al MIPE.

În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – „Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 215