Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Redefinirea viitorului industrial al României: Proiectul Strategiei pentru perioada 2023-2027, lansat spre consultare publică

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 29 decembrie 2023, în dezbatere publică Proiectul Strategiei Industriale a României, pentru perioada 2023 – 2027.

Documentul programatic are dublu scop, respectiv definirea viziunii naționale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internațional și propunerea de intervenții de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală și verde. Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorități și acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reunește măsurile și răspunsurile pe care autoritățile cu responsabilități și atribuții cu impact asupra industriei naționale le pot adopta pentru a răspunde amenințărilor sau oportunităților identificate în document.

Prin această strategie, MEAT trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă. Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv și orientat spre viitor, prin retehnologizare și inovație, contribuind astfel la dezvoltarea economică și prosperitatea țării. 

Potrivit comunicatului oficial, pentru elaborarea prezentei Strategii, MEAT a consultat principalele organizații și asociații de profil din țară, dintre care amintim: ALRO SA, Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, Asociația Producătorilor de Mobilă din România – APMR, Asociația Producătorilor de Țevi din România, Azomureș, Azur SA, Brenntag SRL, Chimcomplex SA, Federația Patronală din Industria Materialelor de Constructii – PATROMAT, Liberty Steel Galați, Patronatul din Industria Cimentului şi Altor Produse Minerale pentru Construcții din România – CIROM, ROMCHIMICA – Asociația Companiilor Chimice din România, Saint Gobain, Societatea Română de Metalurgie, Tenaris Silcotub, Uniunea Producătorilor de Oțel din România – UNIROMSIDER, Uniunea Română a Producătorilor de Cosmetice şi Detergenți – RUCODEM. Astfel, documentul a fost îmbunătățit grație contribuțiilor aduse de acestea în cadrul procesului de elaborare.

Descarcă documentul 

Persoanele și entitățile interesate pot transmite propuneri, sugestii şi opinii privind proiectul de act normativ, în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv 29.12.2023,  prin Formularul pentru colectarea de propuneri , opinii, recomandări.

Sursa: MEAT

Vizualizări: 142