Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cooperare transfrontaliera pentru gospodarirea cursului mijlociu al raului Prut

În perioada decembrie 2007-noiembrie 2008, Consiliul Judetean Botosani în parteneriat cu Consiliul Raional Falesti (Republica Moldova) a implementat proiectul intitulat „Cooperare transfrontaliera pentru gospodarirea cursului mijlociu al raului Prut”, finantat de Uniunea Europeana si cofinantat de Guvernul Romaniei si Consiliul Judetean Botosani, în cadrul Programului de Vecinatate Romania-Moldova 2004-2006, componenta Phare CBC 2004, Prioritatea 1 – Dezvoltare Economica si Sociala, Masura nr. 1.1 – Protectia mediului si a naturii, aria geografica fiind: judetul Botosani – Romania, respectiv raionul Falesti, cu extinderea actiunii asupra raioanelor Briceni, Edinet, Rîscani si Glodeni – Republica Moldova.

Proiectul s-a derulat pe o perioada de 24 luni, are un buget total de 287.030 EURO, din care 257.030 EURO reprezinta valoarea finantarii nerambursabile.

Obiectivul general al proiectului îl constituie intensificarea cooperarii economice si sociale, cu impact direct asupra calitatii vietii populatiei, în zona de granita dintre judetul Botosani si raioanele din Moldova, componente ale Euroregiunii Prutul de Sus.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Crearea bazei de date referitoare la managementul actual în gospodarirea judicioasa a apelor transfrontaliere si dezvoltarea perspectivei privind cooperarea viitoare în acest domeniu;
2. Dezvoltarea unor activitati pilot care pregatesc proiecte mai mari cu impact transfrontalier puternic;
3. Cresterea gradului de constientizare în randul populatiei locale din cele doua zone transfrontaliere, asupra participarii publice în gospodarirea eficienta a apelor raului Prut.

Principalele activitati care au contribuit la realizarea obiectivelor propuse sunt:

  • Dezvoltarea retelei transfrontaliere de informare si comunicare;
  • Analiza sistemului actual de management a apelor raului Prut si transferul de cunostinte în domeniu, întocmirea bazei de date si a unui studiu comparativ pentru cunoasterea sistemului actual de monitorizare a gospodaririi apelor raului Prut de o parte si de alta a granitei si realizarea planului de actiune pentru managementul comun si sustinerea infrastructurii privind gospodaririi apelor raului Prut;
  • Dezvoltarea unei teme de proiect privind alimentarea cu apa în sistem regional, avand ca sursa lacul de acumulare de pe Prut, si achizitia prin licitatie publica a realizarii Studiului de Fezabilitate;
  • Diseminarea informatiilor asupra modelului experimental catre partenerii din parteneriatul extins al proiectului catre operatorii din domeniu si catre comunitatile locale;
  • Includerea planului comun de cooperare realizat prin proiect in planul de munca a Euroregiunii Prutul de Sus.

Lucrarile conferintei de închidere si de prezentare a rezultatelor proiectului, printre care si Studiul de Fezabilitate intitulat „Conducta de aductiune alimentare cu apa pentru municipiul Botosani din sursa acumularea Stanca – Costesti, judetul Botosani”a avut loc pe data de 24 noiembrie 2008, în sala de conferinte de la sediul Consiliului Raional Falesti, Republica Moldova.

Autoritatea Contractanta a acestui proiect este Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, iar Beneficiarul este Consiliul Judetean Botosani.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 138