Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POIM: 1,2 milioane euro pentru producția de energie verde în județul Vrancea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, au semnat joi, 25 mai 2023, contractul de finanțare pentru Proiectul „Investiții în capacități de producere a energiei electrice pentru consumul propriu la nivelul județului Vrancea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Contractul, în valoare totală de 1,2 milioane de euro, propune achiziția de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică destinată consumului unor centre școlare pentru educație inclusivă și a unui bazin de înot destinat elevilor.

„Contractul semnat astăzi, primul din seria celor destinate consumul propriu al autorităților locale, aduce o investiție din care au de câștigat atât autoritățile locale, prin reducerea facturilor la energie, cât și întreaga comunitate, prin impactul pozitiv asupra mediului. Autoritățile locale au la dispoziție 500 milioane euro, prin apelurile lansate prin POIM, pentru producerea de energie pentru consum propriu sau pentru comercializare, fiind aprobate deja 63 de proiecte din totalul de 275 proiecte depuse în toată țara. În actualul context energetic, fondurile alocate acestui tip de investiții reprezintă un sprijin esențial pentru instituțiile spre care ne îndreptăm zilnic în calitatea noastră de beneficiari de servicii publice – școli, primării, unități sanitare. Îi felicit pe reprezentanții autorităților locale din Vrancea pentru că au adus aceste fonduri în comunitățile lor”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Prin investiția realizată în Vrancea vor fi amplasate panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, proiectul incluzând investiții în echipamente, utilaje, dotări specifice necesare pentru obținerea de energie din surse regenerabile destinate consumului propriu al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă din Măicănești, al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă Elena Doamna Focșani și al bazinului didactic de înot din Focșani.

Montarea panourilor fotovoltaice pentru asigurarea consumului propriu la nivelul clădirilor publice vin să completeze obiectivele de îmbunătățire a eficienței energetice deja îndeplinite prin lucrările de eficiență energetică la nivelul anvelopei clădirilor publice, lucrările de modernizare a sistemului de iluminat prin montarea corpurilor de iluminat cu tehnologie LED, a sistemului termic, care au fost realizate prin proiectele deja finanțate sau în curs de finanțare.

Prin implementarea proiectului, va crește capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile, iar scăderea anuală estimată a gazelor cu efect de seră este de 201,59 echivalent tone de CO2.

500 de milioane euro, pentru eficiența energetică a autorităților publice locale

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 au fost lansate două apeluri în domeniul energiei regenerabile destinate autorităților publice locale, cu o alocarea financiară nerambursabilă de 500 milioane euro, dintre care 250 de milioane sunt destinate investițiilor în capacități de producere energie din surse regenerabile pentru consum propriu, fiind depuse 268 de proiecte și aprobate 61 în valoare de 55,4 milioane euro.

Alte 250 milioane euro sunt destinate măsurilor pentru sprijinirea investițiilor în capacități de producere energie din surse regenerabile pentru comercializare la nivelul autorităților publice locale, din care 14,2 milioane au fost deja contractate pentru finanțarea a două proiecte.

Sursa: MIPE

Vizualizări: 178