Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNRR: 83 de contracte de finanțare semnate pentru a susține cercetarea românească din diaspora

Marți, 23 mai 2023, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor de finanțare destinate sprijinirii sistemului național de cercetare-dezvoltare prin atragerea de resursă umană înalt specializată din străinătate, inclusiv din diaspora științifică.

La eveniment au participat doamna consilier prezidențial Diana-Loreta Păun, domnul prim-ministru Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Educației, Ligia Deca și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, alături de peste 120 de rectori, prorectori, profesori și cercetători.

Suma totală alocată este de 117 milioane euro, bani proveniți din Planul Național de Redresare și Reziliență, iar beneficiarii sunt universitățile, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, institutele Academiei Române și alte organizații specifice din cadrul Sistemului Național de Cercetare-Dezvoltare. Banii sunt destinați cercetătorilor români din diaspora, care vor lucra îndeaproape și nemijlocit cu universitățile și cu institutele din țara noastră.

„Contractele semnate însumează 70% din suma totală pe care am prevăzut-o în PNRR pentru sprijinirea cercetătorilor români din diaspora. Aceasta este dovada faptului că, la nivelul Guvernului, am acordat prioritate cercetării românești. În acest an, am mărit bugetul pentru cercetare și inovare cu 70% și am propus ca obiectiv pentru anul viitor acordarea unui procent de 1% din PIB cercetării din România.”, a declarat premierului Nicolae-Ionel Ciucă.

Sursă: Facebook Nicolae Ionel Ciucă

Vizualizări: 268