Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Biserică monument istoric din Drăgășani, restaurată prin POR

Monument istoric cu o vechime de aproape 200 de ani, biserica „Sfântul Ilie” din Drăgășani a fost restaurată printr-un proiect european finanțat în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020.

Vizibil afectat de trecerea timpului, lăcașul de cult, construit în 1834 de o breaslă de cojocari, a trecut printr-un amplu proces de renovare și consolidare. Și astfel, micuța biserică este pregătită să primească turiștii dornici să-i calce pragul, mai ales că a fost inclusă în circuitul turistic „Drumul Vinului” din podgoria Drăgășani, cea mai veche podgorie din Oltenia, zonă cu tradiție pentru vinurile românești.

Proiectul finanțat a vizat consolidarea, restaurarea și creșterea atractivității turistice a bisericii „Sfântul Ilie”. Astfel, au fost realizate diverse lucrări de reparații, lucrări pentru consolidarea structurii de rezistență, precum și a turlei, s-a intervenit pentru hidroizolarea fundaţiilor, înlocuirea șarpantei și a învelitoarei, refacerea pardoselilor, a zugrăvelilor și a finisajelor, precum şi pentru înlocuirea tâmplăriei degradate cu tâmplărie din lemn cu geam termoizolator. Lucrările au vizat, de asemenea, conservarea și restaurarea picturii, refacerea instalațiilor electrice, realizarea unor alei pietonale din piatră şi a unui sistem de iluminat exterior.

Proiectul implementat, în parteneriat, de Primăria municipiului Drăgășani și Parohia Sfântul Ilie a avut o valoare totală de aproximativ 3,2 milioane de lei, din care 3,1 milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.

Investițiile au fost finanțate prin Axa Prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Sursa: ADR Sud-Vest Oltenia

Vizualizări: 208