Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament privind solidaritatea cibernetică

Marți, 18 aprilie 2023, Comisia Europeană a adoptat o propunere de regulament al UE privind solidaritatea cibernetică având ca scop consolidarea capacităților Uniunii în materie de securitate cibernetică. Regulamentul ar urma să susțină detectarea amenințărilor și a incidentelor de securitate cibernetică și sensibilizarea cu privire la acestea, să sporească gradul de pregătire al entităților critice și să consolideze solidaritatea și capacitățile de gestionare concertată a crizelor și de răspuns în toate statele membre. Propunerea de Regulament privind solidaritatea cibernetică stabilește capacitățile de care are nevoie Uniunea pentru a ajuta Europa să devină mai rezilientă și să fie mai pregătită să reacționeze la amenințările cibernetice, consolidând în același timp mecanismul de cooperare existent.  Ea va contribui la garantarea unui peisaj digital sigur și securizat pentru cetățeni și întreprinderi și la protejarea entităților critice și a serviciilor esențiale, cum ar fi spitalele și serviciile publice.

Comisia a prezentat, de asemenea, ideea de a înființa o Academie de competențe în materie de securitate cibernetică, în cadrul Anului european al competențelor 2023. Academia ar putea să asigure o abordare mai coordonată pentru acoperirea deficitului de talente în domeniul securității cibernetice. Academia va reuni diverse inițiative existente care caută să promoveze competențele în materie de securitate cibernetică și le va pune la dispoziție pe o platformă online. Astfel, le va spori vizibilitatea și va crea premisele pentru creșterea numărului de profesioniști calificați în domeniul securității cibernetice din UE.

În cadrul uniunii europene a securității, UE este hotărâtă să se asigure că toți cetățenii și toate întreprinderile europene beneficiază de protecție, atât online, cât și offline, și să promoveze un spațiu cibernetic deschis, sigur și stabil. Cu toate acestea, amploarea, frecvența și impactul în creștere ale incidentelor de securitate cibernetică reprezintă o amenințare majoră pentru funcționarea rețelelor și a sistemelor informatice și pentru piața unică europeană. Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei a exacerbat și mai mult această amenințare, ținând cont de numărul mare de răufăcători și „hacktivști” sprijiniți de autoritățile guvernamentale care sunt implicați în tensiunile geopolitice actuale.

Pornind de la cadrul strategic, politic și legislativ solid care este deja în vigoare, propunerea de regulament al UE privind solidaritatea cibernetică și Academia de competențe în materie de securitate cibernetică vor contribui și mai mult la îmbunătățirea detectării amenințărilor cibernetice, precum și la creșterea rezilienței și a gradului de pregătire la toate nivelurile a ecosistemului european de securitate cibernetică.

Pentru mai multe detalii click aici.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 123