Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A început semnarea contractelor de finanțare pe apelurile POC 4.1.1 (ajutor de stat) și cele destinate eficienței energetice prin POIM

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat semnarea contracte de finanțare aferente proiectelor depuse în cadrul Acțiunii POC 4.1.1 - Investiții în activități productive și a celor din cadrul pachetului de măsuri de 500 de milioane de euro lansat prin POIM pentru sprijinirea sectorului antreprenorial să dobândească independență energetică. 

Acțiunea POC 4.1.1 - ajutor de stat

Potrivit unui comunicat oficial publicat astăzi, 24 februarie 2023, MIPE a încheiat deja 1.078 contracte de finanțare cu beneficiarii ajutoarelor de stat finanțate prin intermediul Acțiunii 4.1.1, finanțată în cadrul POC. Valoarea totală a finanțării nerambursabile acordate se ridică la 363.686.930,21 euro.

Lista solicitanților contractați este disponibilă aici.  

În contextul semnării acestor contracte, MIPE a organizat o sesiune de lucru cu beneficiarii. Potrivit comunicatului oficial, subiectele discutate au acoperit toate etapele implementării proiectului: monitorizare, realizarea achizițiilor și autorizarea plăților. Mai multe informații sunt disponbiile aici.

Soluționarea contestațiilor depuse în urma procesului evaluare și contractare va continua până la emiterea tuturor deciziilor de soluționare, se arată în comunicatul oficial. Astfel, contractele vor putea fi semnate în cazul soluționării unor contestații în favoarea beneficiarilor. 

În total au fost depuse 1.844 proiecte care au însumat 606.733.875,53 euro, valoarea finanțării nerambursabile solicitate, adică cu aproape 70% mai mult decât bugetul disponibil.

În ordinea clasamentului bazat pe punctajul obținut de fiecare cerere de finanțare în parte, în procesul de evaluare – selectare au intrat 1.550 proiecte reprezentând 517.522.123,70 euro, suma solicitată.

Pașii următori după semnare

Din momentul primirii în platforma IMMRECOVER a contractului de finanțare semnat din partea MIPE, în termen de 5 zile lucrătoare, trebuie să încărcate în sistemul MySMIS cererea de finanțare împreună cu documentele aferente acesteia. Dacă cererea de finanțare și/sau documentele aferente au suferit modificări în urma proceselor de verificare a conformității și de evaluare, beneficiarii vor încărca în MySMIS forma finală a documentelor.

Deschidere cont în Platforma Achiziții beneficiari privați

Reamintim faptul că, în cazul realizării de achiziții în cadrul proiectelor finanțate din Acțiunea 4.1.1 – POC, beneficiarii trebuie să respecte prevederile Ordinului nr. 1284/2016, care stabilește regulile aplicabile achizițiilor realizate de către beneficiarii privați. Concret, achizițiile de acest tip presupun înregistrarea și accesul beneficiarilor în Platforma Achiziții beneficiari privați.

Pentru publicarea anunțurilor în Platforma Achiziții beneficiari privați este necesară autentificare, cu credențiale de acces, adică nume de utilizator și parolă.

În ceea ce privește Acțiunea POC 4.1.1 - ajutor de minimis, MIPE a transmis faptul că aceasta este în curs de desfășurare procesul de evaluare și contractare, termenul de finalizare fiind 31 martie 2023. 

Pachetul de măsuri pentru eficiență energetică prin POIM

MIPE a implementat în toamna anului 2022 un pachet de măsuri de 500 de milioane de euro pentru a sprijini sectorul antreprenorial să dobândească independență energetică, prin realizarea de economii de energie specifice clădirilor și construcțiilor industriale/prestărilor de servicii precum și celor specifice proceselor tehnologice cât și pentru producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consum propriu. Apelul a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

În cadrul apelului, prin platforma IMMRECOVER, au fost depuse în total 718 proiecte. Valoarea totală a proiectelor depuse este de peste 221,72 milioane euro din care 171,82 milioane euro reprezintă valoare eligibilă.

Potrivit comunicatului oficial, până în prezent au fost evaluate 547 proiecte, din care 211 proiecte au fost aprobate. Din acestea, primele 100 proiecte au fost deja semnate, iar IMM-urile beneficiare pot începe investițiile în domeniul eficienței energetice. 

Ana-Maria Radu.

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 483